Sedam tisuća djece će u ponedjeljak, 11. svibnja 2015., doći u Vatikan kako bi s papom Franjom razgovarali o miru, ljubavi, prihvatu, integraciji.

Bit će to prvi događaj u inicijativi koju je 5. svibnja pokrenula „Tvornica mira", u svrhu poticanja što više snagâ – ustanova, medija, crkvenih organizacija, nevladinih udruga, snaga na području rada i u politici – i to u svrhu izgradnje, „odmah i u budućnosti", svijeta mira. Na susretu, održanom u sjedištu Organizacije ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu u Rimu, sudjelovali su predstavnici škole, politike, diplomacije i Crkve.

„Dati duši dušu" kako bismo se odgojili i kako bismo odgajali za mir, nezaobilazni je cilj – stoji na plakatu „Tvornice mira", koji je predstavila psihologinja Maria Rita Parsi, promicateljica, zajedno s predstavnicima različitih područja, te inicijative koja polazi od djece. Jer, – kako je rekla – djeca su sadašnjost i budućnost, i njima imamo predati svjedoka svijeta koji treba biti pomiren.

Na pitanje zašto je izabrana riječ „tvornica", Maria Rita je istaknula da se mir ima graditi ciglu po ciglu, a cigle te tvornice su djeca. Oni su pravi izvor promjene. Oni koji mogu učiniti istinsku promjenu srca.

I upravo će djeca biti protagonisti razgovora s Papom, u Dvorani Pavao VI. – kako je za našu radijsku postaju rekao pater Federico Lombardi, ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice. Papa je uvijek sretan ako može razgovarati s njima, šaliti se, primiti ih… Vrlo je važna ta inicijativa odgoja koja želi krenuti upravo od najmanjih, od vrtića, kako bi se počelo odgajati za mir odgovarajućim metodama, i potičući susrete djece koja žive u različitim prilikama, iz različitih naroda, religija, kao što su većinom djeca koja pohađaju talijanske vrtiće – napomenuo je pater Lombardi.