Već četiri godine mještani mjesne zajednice Pajić Polje u općini Gornji Vakuf - Uskoplje bore se protiv izgradnje regionalnog sanitarnog deponija koji pokušava izgraditi Općina Gornji Vakuf - Uskoplje na čelu s bivšim i aktualnim načelnikom Seadom Čauševićem (SDA).

Lokacija se nalazi u neposrednoj blizini uglavnom hrvatskih kuća u koje su se nakon rata mještani vratili i ponovno izgradili svoje domove nadajući se boljoj budućnosti. Međutim, ono što im se spremalo nisu mogli ni u najlošijim snovima sanjati. Većina mještana živi isključivo od poljoprivrede, od koje su uspjeli ostvariti egzistenciju za sebe i svoje obitelji. Regionalni deponij pokušavaju izgraditi uz njihove kuće, rijeku Vrbas, vodovod i župnu crkvu, piše Večernji list.

Protiv izgradnje regionalnog deponija su svi mještani okolnih mjesnih zajednica, koji su svoje nezadovoljstvo pokazali dvama prosvjedima i peticijom od 2000 potpisa koje su prikupili u jednom danu. Također, javno su se oglasili i kardinal Vinko Puljić, Općina Bugojno, Grad Banja Luka i više od 20 udruga koji su poslali svoje prosvjedno pismo Općini Gornji Vakuf - Uskoplje.

S obzirom da se planovi o izgradnji deponije nastavljaju realizirati, mogu se očekivati i značajnije reakcije mještana povratnika.