Stranka demokratske akcije u HNŽ-u navela je da im treba dodatno vrijeme za konzultacije, pa su pregovori i konačan dogovor oko formiranja Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, ranije zakazani za danas, odgođeni za petak.

Kako piše Dnevni list, po srijedi je zapravo činjenica da još nema potrebne većine u Skupštini koja bi podržala manjinsku Vladu HDZ-a i SDA.

Za imenovanje Vlade potrebno je 20 ruku u Skupštini, HDZ ima 11, a SDA upitnih sedam. Potrebna su još minimalno dva ili čak tri zastupnika. U Skupštini HNŽ-a- sjedi još troje SDP-ovaca, troje iz HDZ-a 1990, troje iz SBB-a, dvoje iz DF-a i jedan zastupnik iz BPS-a.

HDZ je prebacio lopticu na SDA i dao ponudu da omjer snaga u Vladi bude šest ljudi iz HDZ-a i šest iz SDA ukoliko SDA nađe potrebne ruke. U protivnom ukoliko HDZ bude trebao tražiti partnere HDZ zahtjeva da odnos bude sedam HDZ-ovih i pet SDA.

Predsjednik županijskog odbora HDZ-a Rafael Gagro kaže kako SDA trenutno traži potrebnu podršku za imenovanje Vlade.

''Ukoliko oni ne budu mogli doći do podrške, dogovor je da to onda preuzme HDZ, ali u tom slučaju HDZ će imati premijera i pet ministara, SDA pet ministara, dok bi na srpsko mjesto bio imenovan neovisni kandidat'', rekao je Gagro.

Predsjednik županijskog odbora SDA Edin Mušić kaže kako je dodatno vrijeme potrebno kako bi se održao županijski odbor SDA i još definirale određene stvari.

''Mi smo našli zastupnike koji će podržati Vladu. Ova atmosfera koja se stvara samo opterećuje ljude, ali neće biti nikakvih problema'', kazao je Mušić za Dnevni list. Na pitanje hoće li SBB podržati Vladu, Mušić kaže da pitamo njih. Prema njegovim procjenama HNŽ će novu Vladu dobiti polovinom srpnja.

Što se tiče SBB-a poznato je kako oni imaju jako dobre odnose s HDZ-om, te ja tako SBB Fahrudina Radončića u Srednjo-bosanskoj županiji pomogao da SDA i HDZ formiraju manjinsku Vladu. Čini se da bi i u HNŽ-u SBB mogao biti HDZ-ov ''joker zovi''.

Iz SBB-a su pak priopćili kako je zvanični stav stranke kada je u pitanju formiranje vlasti, da ne želi ''koalirati s radikalnim krilom SDA i na taj način podržati dalju izolaciju BiH na putu k stvaranju proeuropske države koja neće biti turski privjesak niti pogodno tlo za širenje bliskoistočnih radikalnih ideja''.

U međuvremenu SDA traži pojedinačne ruke u Skupštini HNŽ-a, ali im po informacijama koje je dobio Dnevni list ne ide baš najbolje. Za sada ne uspijevaju izlobirati potrebnu podršku. Pojedinci su kroz neformalne kontakte tražili podršku od jednog zastupnika HDZ-a 1990., potvrđeno nam je u ovoj stranci.

Glavni tajnik HDZ-a 1990. Ilija Cvitanović navodi kako neće biti nikakvih ''iskakanja'' jer je jasan stranački stav da nema podrške Vladi HDZ-a i SDA. Iz SDP-a su također kategorični- na troje njihovih zastupnika ne treba računati.

SDA-u tako ostaje tražiti potporu od dvoje zastupnika DF-a i jednog zastupnika BPS-a.

Elvir Šator iz DF-a kaže kako nije bilo službenih razgovora, ali jeste indirektnih kontakata putem kojih se tražila potpora. On smatra kako je krajnje vrijeme da se Vlada formira, bez obzira tko će biti u njoj.

''Vladu treba formirati. Mi nismo dobili nikakve instrukcije iz središnjice DF-a kako se ponašati, a ne znam hoće li ih biti ovih dana'', dodao je Šator.

Adnan Velagić iz BPS-a kaže kako je od njega SDA tražila da podigne ruku u Skupštini, ali kako je odluka o tome prebačena na stranački vrh.

''Sve je još nejasno, o tome će razgovarati stranački vrhovi'', kaže Velagić. (bljesak.info)