U sljedećih desetak dana SDA će izaći sa jasnim, čvrstim i kvalitetnim odgovorom hoće li i s kim moći nastaviti raditi u okviru parlamentarne većine na provedbi reformi, rekao je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Jasenko Tufekčić, dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH i dužnosnik SDA BiH.   
"Imamo zadužene ljude u ime Predsjedništva SDA i unutar nas koji obavljaju razgovore sa ljudima iz drugih stranaka da vidimo možemo li nastaviti raditi. Mislim da će javnost vrlo brzo znati rezultate naših razgovora", rekao je Tufekčić.

   Na pitanje hoće li će SBB nastaviti biti dio parlamentarne većine, Tufekčić kaže da će u relacijama zvaničnih koalicija obaviti i obavljaju razgovore sa svima.

"Ali, ćemo tada izaći u javnost tko nije spreman podržati umirovljenike, borce, poljoprivrednike i sve što se nalazi pred nama", naglasio je Tufekčić.

Dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH naglašava da kada je u pitanju uloga Parlamenta FBiH smatra da je sada po njemu, definiranje budućeg djelovanja najvažnije pitanje, odnosno pitanje svih pitanja.

"Jer bi za sve stvari trebalo da odgovori Parlament FBiH, odnosno da da zeleno svjetlo za sve što bi se uradilo. Usljed nemogućnosti djelovanja Parlamenta FBiH u ovom momentu misleći na postojeću parlamentarnu većinu mislim da je SDA kao vodeća snaga u državi i u FBiH preuzela na sebe ulogu obaviti razgovore u narednom periodu i vidjeti objektivno može li se nastaviti funkcionirati u parlamentarnoj većini. Jer, SDA sigurno u narednom periodu neće dozvoliti da bude platforma na kojoj će određene stranke igrati svoju predizbornu kampanju, mislim na SDP i DF, SBB, HDZ BiH", kaže Tufekčić.

Naglašava, da je razrješenje pitanja parlamentarne većine u FBiH, kada je u pitanju SDA, ključna stvar, posebno kada je u pitanju djelovanje Parlamenta FBiH.

Shodno tome, smatra Tufekčić, bez obzira na odmore ili bilo šta drugo sa izvanrednim sjednicama oba doma Parlamenta FBiH može se odgovoriti na sva pitanja koja se odnose na umirovljenike, borce, ali i to podrazumijeva raspravu o klirinškom dugu i razgovorima o poticajima poljoprivredi.

"Mislim da je u ovom momentu to pitanje prije svega za Vladu FBiH, a onda što se bude nalazilo i što bude pred nama kao parlamentarcima, uvažavajući ovo što sam govorio može ugledati svjetlo dana", istakao je Tufekčić.

On je to rekao odgovarajući na pitanje kako će Parlament FBiH odgovoriti na aktualne probleme oko suše u FBiH zbog čega je ugrožena kompletna poljoprivredna proizvodnja, te zahtjevu poljoprivrednika da im se dio poticaja isplati od klirinškog duga koje je doznačila Rusija.  

"Logika nalaže, znamo kako funkcionira vlast, da bilo šta što bi trebalo da se radi mora Federalna vlada dati inicijativu i što sa klirinškim dugom i koji dio da ide poljoprivrednicima, a onda unutar toga djeluje i Parlament FBiH", navodi Tufekčić.  

Do sada je Vlada FBiH, smatra Tufekčić, pokazala da može vladati situacijom i odgovarala je svim ovim zadacima koji su stavljani pred njih.

"Parlament FBiH nije mogao da prati to na način na koji je trebao da prati. Vidjet ćemo šta će se dešavati u narednom periodu. Ono što mogu odgovorno da tvrdim kao neko od čelnih ljudi SDA, neko ko je drugi u Domu naroda FBiH da sjednica Parlamenta u ovakvim relacijama igranja samo predizborne kampanje samo da se zanemari interes građana i države, a prije svega FBiH mislim da SDA to neće dozvoliti", poručio je u razgovoru za Anadolu Agency Jasenko Tufekčić, dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH.  

Dnevnik.ba