HDZ BiH i SDA najavili su kako intenzivno kreću u pregovore oko rješavanja problema zbog kojih je ovaj grad prije tri godine ostao bez izbora, a mogao bi i bez idućih 2016. godine. Novi momenti u priči mostarski slučaj je to da kao aktivan faktor u pregovore o Mostaru ulazi i SBB Fahrudina Radončića. Mostarski SBB čeka poziv za pregovore, a dobili su naputke da trebaju imati ulogu ‘mosta’ između SDA i HDZ-a, piše Dnevni list.

Predsjednik mostarskog odbora SBB-a BiH Anel Kljako očekuje kako će SBB odigrati značajnu ulogu u pregovorima o Mostaru.

“Mi očekujemo poziv  da sudjelujemo u pregovorima. SDA, HDZ i SBB čine koaliciju na svim nivoima i mi očekujemo da ćemo odigrati važnu ulogu. Ono što se iznosi u medije nije suština onoga što se dogovara između SDA i HDZ-a. SBB ne zna šta pregovaraju, ali dobro je što se počelo razgovarati i što je Mostar došao u žižu javnosti”, kaže Kljako.

Navodi da SBB inzistira da Mostar mora biti multietnički grad i da nijedan narod ne smije biti majoriziran.

“SBB treba biti kohezijski faktor između SDA i HDZ-a, a posebno u Mostaru”, naglasio je Kljako.

Sudeći po izjavama nakon posljednjeg sastanka HDZ-a i SDA neće im trebati ‘mirotvorci’. Čelnici mostarskih gradskih odbora HDZ-a BiH i SDA Damir Džeba i Salem Marić održali su u četvrtak sastanak na kojem se razgovarali o modelima uređenja Mostara. Džeba je nakon sastanka izjavio kako nije dogovoreno ništa spektakularno već da su približeni stavovi.

Predsjednik mostarskog SDP-a Edin Zagorčić kaže kako i HDZ i SDA u posljednje vrijeme otvaraju veliki broj tema, poput Mostara kao glavnog grada FBiH, zatim Izbornog zakona i Ustava,  kako bi u pregovorima imali što više aduta.

”Potencirana je priča o spajanju lokalnih i općih izbora, a to zapravo znači razvlačenje situacije u Mostaru za još tri godine. Ovdje se dolazi u jako tešku situaciju. Ne vidi se da će HDZ i SDA doći do nekog rješenja. Odgovornost je navodno prebačena na mostarski HDZ i SDA koji nemaju kapacitet da riješe to pitanje”, kaže Zagorčić.

Iz SDA i HDZ-a kazali su kako su pregovori oko Mostara ‘spušteni’ na lokalnu razinu, te kako će u rješavanje problema biti uključeni i pravni stručnjaci.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nedavno je izjavio kako će se rješenje za Mostar pronaći do kraja siječnja iduće godine i kako Mostar više neće biti grad slučaj već jedinstven grad.

Mostar je do sada imao specifična izborna pravila koja je 2004., donio tadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown kako bi ujedinio Mostar. U Gradsko vijeće Mostara biralo se maksimalno po 15 Hrvata i Bošnjaka,  četvero Srba i jedan iz reda ostalih. Hrvati su bili nezadovoljni takvim rješenjima, jer glasovi Bošnjaka vrijede više od glasova Hrvata u Mostaru pa su hrvatski izaslanici u Domu naroda Parlamenta BiH prije pet godina pokrenuli apelaciju na Ustavnom sudu BiH koji je naložio Parlamentu BiH da promijeni dio Izbornog zakona BiH, o načinu izbora vijećnika u Gradsko vijeće Mostara. Zbog nemogućnosti dogovora oko tih izmjena lokalni izbori 2012., u Mostaru nisu održani.

Ključni politički akteri u Mostaru HDZ BiH i SDA, do sada nisu uspijevali postići dogovor o novim pravilima za Mostar, a u međuvremenu su se stvorile i priče o novom ustroju Mostara.

HDZ BiH inzistira da Mostar bude jedna izborna jedinica i da važi pravilo ‘jedan čovjek – jedan glas’, dok je SDA traži podjelu Mostara na šest općina koje bi bile i izborne jedinice.

OHR, koji je nametnuo Statut Grada Mostara, u više navrata je pokušavao riješiti ovaj problem i nudio tobože kompromisno rješenje, koje suštinski nije rješavalo probleme Mostara.

Desetak manjih stranaka u idućem tjednu izlazi na ulice Mostara gdje će pitati građane tko je kriv za stanje u Mostaru i kako vide rješenje. Inicijativa će nastaviti s pritiscima da se provede odluka Ustavnog suda i da se u Mostaru održe izbori 2016. godine.

Dnevnik.ba