Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava primio je posebnog savjetnika američke predsjedničke kandidatkinje Hillary Clinton za odnose s Hrvatima i Republikom Hrvatskom, senatora Marka Begicha, kojega je upoznao s gospodarskim stanjem i perspektivama razvoja Vukovara.

"Veliko mi je zadovoljstvo što sam se susreo s gradonačelnikom Vukovara i što sam uopće u Hrvatskoj jer sam hrvatskog podrijetla", izjavio je novinarima senator Marko Begich.

Dodao je da je gradonačelnika Penavu, uz ostalo, upoznao i s onime što je radio dok je bio na dužnosti gradonačelnika aljaškog grada Anchoragea, piše Hina. 

"Problemi su nam slični. Razgovarali smo i o gospodarskom razvoju, a razmijenili smo i niz ideja", rekao je senator Begich.

Novinare je zanimalo što bi za odnose SAD-a i Hrvatske mogla značiti eventualna pobjeda kandidatkinje Hillary Clinton na američkim predsjedničkim izborima, a senator Begich rekao je da je kandidatkinja Clinton u svojoj predsjedničkoj kampanji istupila prema hrvatskoj zajednici, podsjetivši na velik interes američke politike prema ovom području, te naglasivši da je Republika Hrvatska jak i prepoznatljiv partner SAD-a.

"Vjerujem u njezinu predsjedničku pobjedu. Činjenica je da je u svojoj kampanji Hillary Clinton istupila prema hrvatskoj zajednici u SAD-u, u želji da više sazna o Hrvatima i Republici Hrvatskoj, kao i o Hrvatima u središnjoj Bosni, što je velik znak interesa američke politike prema ovom području", istaknuo je senator Begich.

Dodao je kako je Republika Hrvatska vrlo jak i prepoznat partner SAD-a. 

Vukovarski gradonačelnik Penava kazao je da su problemi s kojima se suočava Vukovar slični, u nekim dijelovima, problemima Aljaske, jer je riječ, kako je kazao, o pomalo izoliranom i slabo naseljenom području.

"Moramo reći da smo raseljeni, ekonomija nam je razbijena i imamo cilj, s kojim se i senator Begich suočavao dok je bio gradonačelnik, kako zadržati ljude i dovesti nove da nasele ovo područje, a jedini alat s kojim je to moguće učiniti je otvaranje novih radnih mjesta", kazao je.

Penava je također rekao da je senatoru Begichu obrazložio situaciju u kojoj se Vukovar trenutačno nalazi, ali i ukazao na neke svijetle točke na kojima Vukovar gradi svoj put ka prosperitetu.