Svi radnici kojima nisu uplaćeni zakonom propisani doprinosi, a takvih je 65 tisuća u FBiH, mogu pismeno, putem pošte, ili e-mailom, uputiti prijavu Poreznoj upravi FBiH, potvrđeno je iz ove institucije. Naglašavaju da radnici svoja prava mogu ostvariti i pokretanjem postupka pred nadležnim sudovima.

– Svi zaposlenici u Federaciji BiH mogu u poreznoj ispostavi, prema mjestu svog prebivališta, podnijeti zahtjev za izdavanje uvjerenja o uplaćenim doprinosima (obrazac JS 3650) počev od 1. siječnja 2011. godine i dalje. Ukoliko postoji sumnja da poslodavac nije izvršio prijavu u skladu sa zakonom, taj podatak mogu provjeriti u poreznoj ispostavi prema mjestu prebivališta podnošenjem zahtjeva za izdavanje potvrde o statusu (obrazac JS 3600) – objašnjavaju za Faktor.ba u Službi za odnose s javnošću Porezne uprave FBiH.

Dodaju da oni kojima nisu uplaćeni zakonom propisani doprinosi mogu pismeno, putem pošte, ili e-mailom, uputiti prijavu Poreznoj upravi FBiH.

– Po zaprimanju prijave Porezna uprava FBiH će u skladu sa svojom nadležnosti provjeriti i poduzeti mjere i radnje propisane Zakonom o Poreznoj upravi FBiH, Zakonom o doprinosima i Zakonom o Jedinstvenom sustavu registracije, kontrole i naplate doprinosa. Međutim, radnici svoja prava mogu ostvariti i pokretanjem postupka pred nadležnim sudom, a sve s ciljem zaštite svojih prava – rečeno je u Poreznoj upravi.

Podsjećanja radi, Porezna uprava FBiH preuzela je evidenciju osiguranika shodno Zakonu o Jedinstvenom sustavu registracije, kontrole i naplate doprinosa od 1. siječnja 2011. godine. Do tog razdoblja uplaćeni doprinosi se mogu provjeriti u Federalnom zavodu mirovinsko -invalidskog osiguranja.

-Za razdoblje prije 2011. godine, osiguranici mogu preuzeti potvrdu o uplaćenim doprinosima u našim županijskim službama i taj listing košta deset KM – rekao nam je Amel Lizde, šef Ureda za informiranje Federalnog zavoda MIO.

Kada je riječ o provjeri doprinosa putem interneta, iz Porezne su kazali za Faktor:

-Ovaj servis je uvjetovan usvajanjem i objavom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Jedinstvenom sustavu registracije, kontrole i naplate doprinosa. Puštanjem u rad ovog servisa svi zaposlenici sa područja FBiH bit će u mogućnosti da putem interneta, odnosno, da preko web stranice Porezne uprave dobiju informaciju o uplaćenim doprinosima po godinama počevši od 1. siječnja 2011. godine – objasnili su u Poreznoj upravi FBiH.