Saudijska Arabija, koja pogubi više kriminalaca od bilo koje zemlje u svijetu s izuzetkom Kine i Irana, želi zaposliti sedam novih egzekutora, nakon naglog rasta pogubljenja pod vladavinom novog kralja Salmana.

U oglasu za radno mjesto objavljenom na internetu navodi se da nikakva posebna obuka nije potrebna. Od egzekutora će se tražiti da odrubljuju glave u javnosti kao i da obavljaju amputacije udova onima koji su osuđeni za blaža krivična djela, prenosi agencija Reuters.

Egzekutori će biti smatrani "vjerskim funkcionerima" jer će služiti vjerskim sudovima i na nižoj su platnoj skali, navodi se u oglasu.

Oglas je uslijedio dan nakon što je Saudijska Arabija pogubila 85. osobu u ovoj godini. Ta brojka dostignuta u prvih manje od pet mjeseci skoro je jednaka 90 pogubljenja u 2014. godini, navodi Amnesty International.

Saudijske vlasti ne pružaju službeno objašnjenje za nagli rast broja pogubljenja.

Neki analitičari ukazuju da su, otkako je kralj Salman naslijedio saudijski tron u siječnju, dodatni suci imenovani kako bi se bavili brojnim žalbama osuđenika na smrt.

Kriminalci se obično pogubljuju u Saudijskoj Arabiji javnim odrubljivanjem glave, iako se povremeno naredi kamenovanje ili strijeljanje. Kaznena djela kažnjiva smrću variraju od nasilnih zločina poput ubojstava ili silovanja do blasfemije, preljube, šverca drogom, vračanja i nadriljekarstva.

Okom polovice pogubljenih su saudijski državljani, većina stranaca je iz zemalja kao što su Pakistan, Jemen, Sirija, Jordan, Indija, Indonezija, Mijanmar, Čad, Eritreja, Filipini i Sudan, navodi Human Rights Watch, prenosi Fena.

Iako su odrubljivanja glava javna, njihovo snimanje je zabranjeno. U siječnju je pogubljenje žene postavljeno na internetu, što je dovelo do uhićenja osobe odgovorne za to "curenje".

U 2014. godini, Saudijska Arabija je svrstana na treće mjesto zemalja u svijetu koje obavljaju najviše pogubljenja, nadmašujući Irak i Sjedinjene Države. Kina i Iran zauzimaju prva dva mjesta na toj listi. Trenutno je poznato da 22 zemlje u svijetu prakticiraju smrtnu kaznu.