Prijetnju koja bi mogla imati ne samo ekonomske već i ozbiljne diplomatske posljedice administraciji Baracka Obame donio je saudijski ministar vanjskih poslova Adel al-Jubeir koji je posjetio Washington u ožujku. Saudijska Arabija najavila je da će ukoliko SAD uperi prst u njih kao pomagače koji su teroristima dali potporu za terorističke napade u rujnu 2001. prodati vrijednosne papire i drugu imovinu u SAD-u od 750 milijardi dolara.

Procjene ekonomista su da bi takav potez američkog saveznika na Bliskom istoku mogao čak poljuljati dolar. Drugi veliki problem je vojna suradnja. SAD i Saudijska Arabija tradicionalni su partneri, a u borbi za prevlast u muslimanskom svijetu između ove zemlje i Irana SAD je otvoreno na strani Saudijaca. Na istoj su strani i u Siriji.

Tenzije između dvije strane izazvalo je Obamino zalaganje da se objavi i posljednje poglavlje istrage o napadima 9/11 koji su teroristi Al Kaide izveli na SAD 11. rujna 2001. godine. Tih 28 stranica, koji 13 godina stoje u ladici s oznakom 'prijetnje nacionalnoj sigurnosti', navodno krije dokaze o financijskoj povezanosti Saudijske Arabije i njezinih bogatih državljana s teroristima koji su izveli napade. Također, 15 od 19 otmičara zrakoplova koji su sudjelovali u napadima na SAD imali su saudijske putovnice, no službeni Rijad je oduvijek negirao bilo kakvu povezanost s njima.

Premda su obitelji poginulih željele pred sud izvesti saudijsku kraljevsku obitelj i organizacije zbog financiranja terorista, to baš i nije moguće jer, prema zakonu iz 1976., druge zemlje i njihovi državljani imaju određeni stupanj imuniteta pred američkim sudom. Intencija zakonskih izmjena koje sada predlaže Senat je da izuzetak od toga budu one zemlje koje se povezuju s terorističkim aktivnostima. Ukoliko to taj prijedlog prođe, Saudijska Arabija odgovarala bi sigurno pred američkim sudom za povezanost s napadima 9/11.

Predsjednik Obama bi do lipnja trebao bi odlučiti hoće li posljednje poglavlje istrage o terorističkim napadima na SAD u kojima je poginulo gotovo 3000 ljudi biti objavljeno.

'Saudijci znaju što su učinili, mi znamo što su učinili', kaže bivši senator Floride Bob Grahm koji vjeruje da će izvješće razotkriti povezanost Saudijske Arabije s napadima Al Kaide na SAD.

Uostalom, i Osama bin Laden, čovjek koji je isplanirao napade i vodio terorističku organizaciju, bio je sin saudijskog milijardera povezanog s kraljevskom obitelji, piše NYT.