Platforma Numbeo izvršila je analizu svjetskih gradova na osnovu brojnih čimbenika koji se odnose na stanje kriminaliteta poput rasta krminala, sigurnosti na ulicama, straha od pljački, prijetnji, maltretiranja, rasne, etničke i vjerske netolerancije i opasnosti od krađe.

Na osnovu ove analize napravljen je popis deset najopasnijih gradova europskog kontinenta na kojoj prednjače Italija, Francuska i Velika Britanija.

Na desetom mjestu nalazi se glavni grad Bosne i Hercegovine za koji se navodi da ima umjerenu stopu kriminaliteta. Dodaju da to svakako ne znači da u Sarajevu nema silovanja, automobilskih krađa, pucnjava i imovinskih kaznenih djela koji su prema izvještaju OSAC-a iz 2015. godine itekako prisutni u Sarajevu, prenosi Klix.ba.

Posebna pozornost skreće se na džeparoše kojih, kako navode, ima previše na ulicama Sarajeva, a posebno u dijelovima oko turista i javnog prijevoza. Dodaju da u Sarajevu također cvijeta organizirani kriminal i da je BiH tranzitna ruta za transport droge, oružja i ljudi.

Odmah iza Sarajeva nalaze se Glasgow (Škotska), Rotterdam (Nizozemska), Coventry (Engleska), Lille (Francuska), Marseilles (Francuska), Napulj (Italija), Torino (Italija) i Bari (Italija).

Kako navode, uvjerljivo najopasniji evropski grad je Rostov na Donu koji se nalazi u južnoj Rusiji. Riječ je o najvećem gradu u južnoj Rusiji koji je ujedno i i administrativno središte Rostovske oblasti.

Ministarstvo unutarnjih poslova Rostova 2015. godine priopćilo je da je u razdoblju od travnja do lipnja u ovom gradu pojačan stepen kriminala za 21,3 posto. Porast je uglavnom povezan sa usponom ilegalne trgovine oružjem i posljedicama rata nakon odcjepljenja Donbassa u Ukrajini.