U Bosni i Hercegovini će prvi put biti održan Festival ćevapa. To će se dogoditi u subotu, 26. kolovoza, u Sarajevu, u parku Atmejdan. Planirano je da festival postane ubuduće regionalni događaj, najavio je organizacjski odbor.

Pod nazivom "Sarajevo Ćevap Fest 2017", festival će u subotu trajati od 13 do 19 sati. U najavljenom programu su nastup kulturno-umjetničkog društva i izvedba sevdalinki, degustacija i roštiljanje, natjecanja i zabava.

Festival je nekomercijalnog karaktera, a ideja za organiziranje je potekla iz potrebe za dodatnim uslugama, atrakcijama i događajima koje će obogatiti turističku ponudu sarajevske općine Stari Grad.

''Sarajevo Ćevap Fest 2017 od samog nastanka ima potencijal da postane regionalni događaj koji će biti prepoznatljiv i koji će biti održavan svake godine u ljetnim mjesecima. Pored obogaćenja turističke ponude, projekt će imati veliki značaj u poboljšanju najjačeg sarajevskog brenda, ćevapa, koji i danas zadržava lidersku poziciju u državi i regiji'', navedeno je u priopćenju organizacijskog odbora.

Kotizacija za posjetitelje ovog festivala je pet KM, a posjetitelji će ove godine moći konzumirati ćevape kod četiri sarajevske ćevabdžćinice: "Petica Ferhatović", "Zmaj", "Specijal" i "Galatasaraj". Kotizacija je simbolična i posjetitelji će moći degustirati do 15 ćevapa i po piće i jogurt, navedeno je.

Pošto je riječ o projektu koji je u samom početku, za ovu godinu je ograničen broj posjetitelja.