Sarajevska policija uhitila je zbog nedopuštenog držanja velike količine oružja Emina Hodžića, državljanina Bosne i Hercegovine koji se borio na strani terorističke organizacije Islamska država (IS) zbog čega je ranije osuđen na zatvorsku kaznu, prenio je u četvrtak "Dnevni avaz", piše Večernji.

Pozivajući se na svoje izvore iz policije list navodi da je 25-godišnji Hodžić uhićen u srijedu na autobusnom kolodvoru u Sarajevu gotovo slučajno pri uobičajenoj policijskoj provjeri. U prtljažniku automobila kojim je upravljao tijekom rutinske pretrage pronađene su dvije strojnice i 15 okvira za metke od kojih je čak osam bilo napunjeno streljivom i spremno za uporabu.

Nakon toga slijedio je detaljni pregled automobila pri čemu su policajci ostali zatečeni pronađenim. Hodžić je u vozilu skrivao još i ručni bacač "Zolja", tri ručne bombe, eksplozivnu napravu, oštrač noževa te dva jurišna prsluka.

Autobusni kolodvor gdje se zatekao do zuba naoružani Hodžić u neposrednoj je blizini veleposlanstva SAD.

Iz MUP-a Sarajevske županije potvrdili su da je Hodžić u pritvoru zbog kaznenog djela nedopuštenog držanja oružja ili eksplozivnih tvari no provodi se istraga koja bi trebala utvrditi što je eventualno planirao, je li imao supočinitelje i za što je trebao biti uporabljeno pronađeno naoružanje.

U ožujku 2016. godine Hodžić je osuđen na godinu dana zatvora nakon što je proglašen krivim za protuzakonito pridruživanje stranim paravojnim organizacijama. Tako blaga kazna izrečena mu je jer je priznao krivnju.

Tijekom suđenja potvrđeno je kako je on 2013. godine boravio u Siriji kamo je otputovao preko Istanbula i tamo se borio u redovima terorističke IS.

Hodžić je oženjen državljankom Srbije koja je protjerana iz BiH i zabranjen joj je ulazak u tu zemlju u razdoblju od pet godina jer je ocijenjeno da predstavlja prijetnju po nacionalnu sigurnost.