Direktor Energetske zajednice Janez Kopač najavio je kako će od travnja biti obnovljene sankcije protiv BiH jer nisu na vrijeme ispunjene dogovorene obveze, zbog čega se dovode u pitanje desetine milijuna eura za energetski sektor u BiH.

"U listopadu prošle godine tri nadležna ministra iz BiH potpisala su dogovor o usvajanju zakona o tržištu električne energije i gasa, te akcijski plan da će dogovoreno biti realizirano do kraja ožujka ove godine", podsjetio je Kopač za Dnevni avaz.

Dodao je kako procedure usvajanja zakona nisu ni počele jer entiteti nisu dali mišljenje na predloženi zakon, čime blokiraju tu odluku.

"Ako je tako, a jeste, onda ćemo se mi vratiti onim sankcijama iz prošlog razdoblja", izjavio je Kopač, podsjećajući da je prošlogodišnji dogovor samo prekinuo ranije sankcije.

Avaz podsjeća kako je Energetska zajednica ranije usvojenim sankcijama obustavila financiranje niza projekata u BiH.

Vrijednost planiranih aktivnosti u oblasti energetike koje financira ili sufinancira Energetska zajednica premašuju 10 milijuna eura.

Energetska zajednica na raspolaganju ima i mehanizme da pozove EU da i ona ukine svoje projekte iz ove oblasti koje financira u BiH, čime bi štete postale još veće, navodi list.

Podsjećamo, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović upozorio je na sankcije i rekao kako je da je rok kraj ožujka 2017. te da je u preostalom vremenu potrebno početi procedure usvajanja zakona, što bi bio dobar signal za Energetsku zajednicu.

Šarović je naveo da je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH prije mjesec dana usuglašeni tekst zakona uputilo na mišljenje resornim entitetskim ministarstvima, ali da još nisu dobili odgovore, što pokazuje da će rok vjerojatno biti probijen.