Napredak tehnologije tako je brz i radikalan da nam se čini kako više ništa nije nemoguće, a neke stvari koje su bile rezervirane samo za znanstvenofantastične knjige i filmove, uskoro će postati svakodnevica koju nitko neće smatrati revolucionarnom. O velikim novitetima i promjenama na tržištu transporta čitamo već duže vremena, a tijekom sljedećih godina očekujemo njezin vrhunac – tada bi autonomna vozila kojima upravljaju računala trebala postati ravnopravni sudionici u prometu, dok će nebom letjeti autonomni taksiji.

Ovog je tjedna napravljen veliki korak prema komercijalizaciji letećih taksija koji bi u budućnosti velike mogli promijeniti način na koji koristimo prijevoz taksijem. Naime, u kompaniji Kitty Hawk objavili su kako su započeli s procesom dobivanja regulatornih dozvola u Novom Zelandu koje će im omogućiti pokretanje servisa za prijevoz ljudi autonomnim letećim taksijima.
 

Dječački san Larryja Pagea

Iako i neke druge kompanije eksperimentiraju s letećim automobilima i taksijima, kompanija Kitty Hawk važna je zbog dva razloga – prvo, riječ je o kompaniji u koju je novac uložio osnivač Googlea Larry Page (kojemu su leteći automobili dječački san) i koju vodi Sebastian Thrun, koji je u Googleu bio zadužen za razvoj autonomnih automobila, a drugo je što njihovo vozilo Cora koje je kombinacija maloga aviona i drona može vertikalno polijetati i slijetati.

Zahvaljujući ovoj opciji za polijetanje i slijetanje nije potrebna zračna luka niti posebna pista, pa će putnike bez problema moći prevesti do dvorišta njihovih kuća, na krovove zgrada i slično, poput helikoptera.

Ovo električno leteće vozilo ima 12 rotora, maksimalnu brzinu veću od 150 km/h, domet od oko 100 kilometara te može doseći visinu veću od 900 metara, a njegova najvažnija opcija bit će autonomnost, tako da putnici u njemu (ima mjesta za dvije osobe) neće trebati nikakve pilotske dozvole, već će sve prepustiti računalu. U slučaju da nešto zapne, Cora dolazi i s padobranima.

Paralelno s razvojem samog letećeg taksija Kitty Hawk razvija i aplikaciju i tehnologiju koja će ljudima omogućiti pozivanje ovakvih vozila na sličan način na koji se danas poziva Uber. Vrijeme će pokazati hoće li Larry Page i ekipa uspjeti u svom naumu i predstaviti ovakav servis u roku od tri godine kako su najavili, no čak i ako to ne bude 2021., jasno je kako će kad-tad leteći taksiji postati normalan prizor na nebu iznad nas te će, zajedno s autonomnim automobilima, u potpunosti promijeniti ovo tržište.

Izvor: USA Today