Južnokorejska kompanija Samsung Electronics zaustavila je prodaju svog pametnog telefona Galaxy Note 7 i pozvala korisnike da ugase uređaje dok ne istraži izvješća o novim zapaljenjima i na zamjenskim telefonima.

Vodeći američki i australski mobilni operateri u ponedjeljak su prekinuli prodaju i zamjenu Galaxy Note 7, dok su zrakoplovni prijevoznici ponovili da zabranjuju putnicima korištenje tih uređaja, nakon što je prošlog tjedna evakuiran jedan zrakoplov u SAD-u jer se u njemu jedan zamjenski model Note 7 počeo dimiti.

Vodeći svjetski proizvođač pametnih telefona priopćio je kako je zatražio od svih globalnih operatera da prekinu prodaju uređaja Note 7 i zamjenu originalnih uređaja zamjenskima, dok s regulatorima ne istraži taj problem.

"Isključite ga i prestanite koristiti"

"Korisnici s originalnim ili zamjenskim uređajem Galaxy Note 7 trebali bi ga isključiti i prestati koristiti", priopćio je Samsung.

Odluka tvrtke da povuče Note 7 s polica po drugi put u dva mjeseca pokazuje koliko Samsung ima poteškoća s rješavanjem problema pregrijavanja uređaja.

Samsung je 2. rujna najavio globalni opoziv 2,5 milijuna Note 7 na 10 tržišta, uključujući tržište SAD-a, zbog neispravnih baterija koje uzrokuju zapaljenje telefona.

Međutim, nova izvješća o zapaljenjima i na zamjenskim uređajima otvaraju pitanje, kažu analitičari, o procesu kontrole kvalitete u Samsungovoj proizvodnji.