'Želimo biti najveći proizvođač pametnih telefona na svijetu. Bit će to duga utrka, ali mi smo strpljivi', najavili su nedavno iz Huaweija na Converge tehnološkoj konferenciji, a iako se njihov plan čini prilično ambiciozan s obzirom na dugogodišnji duopol nedodirljivih Samsunga i Applea, ova je kompanija na dobrom putu da barem ugrozi vodeći dvojac.

Tako su u prvih šest mjeseci ove godine zabilježili porast isporuka pametnih telefona od 25 posto te su isporučili više od 60 milijuna smartphonea, dok je odjel potrošačke elektronike koji uključuje i pametne telefone zabilježio porast prihoda od čak 41 posto. Na ovotjednoj konferenciji na kojoj su objavili poslovne rezultate iz ove su kompanije ponovno najavili svoje velike planove te su uputili poruku konkurentskim kompanijama poput Xiaomija i drugih: 'Samo su tri velike kompanije na tržištu pametnih telefona na svijetu – Apple, Samsung i Huawei. Tržište se konsolidira… a druge kompanije će nestati u sljedećih tri do pet godina', rekao je Richard Yu koji se nalazi na čelu potrošačke divizije Huaweija.

Veliki porast prodaje u prvih šest mjeseci ove godine ostvaren je ponajviše zahvaljujući velikoj potražnji za njihovim telefonima na europskom tržištu, no neki analitičari ne dijele sličan optimizam kao i čelnici ove kompanije. Iz TrendForcea su tako smanjili očekivanja vezana za isporuku telefona za cijelu godinu za 8,5 posto te predviđaju da će isporučiti 119 milijuna telefona, a razlog za to vide u slabijoj prodaji od očekivane njihovog top modela P9 i P9 Plus.

U drugom kvartalu ove godine dominantna kompanija na ovom tržištu bio je Samsung koji je zauzeo skoro četvrtinu tržišta, Apple je zauzeo 15 posto tržišta, dok je udio Huaweija iznosio devet posto te je pitanje hoće li do kraja godine probiti granicu od deset posto globalnog tržišta pametnih telefona.