Nakon što je u posljednje vrijeme u jajima, mesu i siru na policama u Hrvatskoj pronađena salmonela, veterinarska inspekcija na terenu pojačano nadzire kvalitetu hrane. Tako je samo ove godine među 4242 provedene kontrole hrane u 1714 slučajeva veterinarska inspekcija pronašla zdravstvene nepravilnosti, a 67 uzoraka bilo je pozitivno na salmonelu. U susjednoj Srbiji samo prošlog tjedna zaplijenjeno je više od tone smrznute piletine koja je bila bez popratne dokumentacije.

Službenici carinske kontrole su, prema smjernicama veterinarske inspekcije i resornog ministarstva, pooštrili kriterije provjere i time spriječili veliku količinu neispravnih namirnica na putu do potrošača. Dok regiju potresaju vijesti i ekskluzivna saznanja u vezi s neregularnim plasiranjem mesa na tržišta, BiH nema što dodati na tu temu. Ne zato što je sve regularno u BiH, a s obzirom na situaciju u susjedstvu vjerojatno nije, nego zato što ne postoji institucija za kontrolu kvalitete namirnica koja se financira iz proračuna.

Kontrola granica

Nakon posljednjih afera u zemljama okruženja, kontrola i nadzor na bh. graničnim prijelazima podignuti su na višu razinu, a na svim prijelazima sve meso koje se uvozi u našu državu kontrolira se na dnevnoj bazi, potvrdio je medijima ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović. Prema njegovim riječima, bit je u jačoj kontroli državne granice, ali da na unutarnjem tržištu, u proizvodnim pogonima i prodajnim objektima, kontrolu trebaju obavljati entitetski inspektorati.

“Mislim da nas ova situacija tjera na jače kontrole kako bismo adekvatno zaštitili zdravlje naših građana i kvalitetu hrane podigli na višu razinu. Dugoročno, i mi u BiH trebamo nastaviti proces usvajanja najviših standarda kada je u pitanu hrana ne samo životinjskog nego i biljnog podrijetla”, smatra Šarović.

Od početka godine do danas u BiH je zabranjen uvoz za 13 pošiljki mesa i proizvoda od mesa. Pošiljke su vraćene sa granice zbog nedostataka u dokumentaciji, nepostojanju odgovarajućeg certifikata, nepravilnog deklariranja i nepravilnog transporta, a nije bilo zabrane uvoza zbog prisustva salmonele.

"Po pitanju pojačanih kontrola, Kancelarija za veterinarstvo BiH je već uputila dopis svim graničnim veterinarskim inspektorima da se poduzmu sve potrebne radnje kako bi se spriječio bilo kakav promet roba koje su pod našom kontrolom a koji nije u skladu sa Zakonom", kazali su za N1 u Kancelariji za veterinarstvo Bosne i Hercegovine.

"Kancelarija svakodnevno prati hitne izvještaje o pojavi zaraznih bolesti u svijetu i u skladu sa istim redovno vrši ažuriranje postojećih uputstava o zabranama i uvjetima koji se u njima zahtijevaju a koji se odnose na određene proizvode i zemlje", poručili su iz Kancelarije.

Glavni federalni veterinarski inspektor Nermin Smajlagić rekao je za N1 da u FBiH nema salmonele i da je posljednji slučaj zabilježen prošle godine na farmi peradi ne precizirajući o kojoj farmi se radi.

Mesne prerađevine

Koliko su mesni proizvodi na bh. trpezama blizu kategoriji zdravstveno ispravne hrane, objasnio je za Al Jazeeru profesor nutricionizma Midhat Jašić.

“Svježe meso može se donekle kontrolirati, postoje parametri koji govore o svježini i starosti mesa ako su mikrobiološki čimbenici već zadovoljeni. S druge strane, mesne prerađevine proizvode se od homogenizirane mase čiji je sastav teško analizirati jer proteini često ne mogu dati informaciju kojeg su životinjskog podrijetla, to je ona šupljina koju nije lako držati pod kontrolom”, navodi Jašić.

S aspekta nutricionizma preporučuje se izbjegavanje konzumiranja proizvoda od crvenog mesa. “Prije svega, za izradu mesnih prerađevina upotrebljavaju se meso najniže kvalitete, aditivi i arome, pojednostavljeno rečeno, iste nisu zdrave, stoga ih je najbolje izbjegavati. Ako se već preferira crveno meso, najbolje je konzumirati svježe koje je kupljeno od pouzdanog prodavača”, navodi Jašić.

Bljesak.info