Ukradeno pismo koje datira iz 1493. godine u kome je Christopher Columbus opisao svoje putovanje u Ameriku vraćeno je Italiji u srijedu nakon što je otkriveno u biblioteci američkog Kongresa.

''Petsto godina nakon što je napisano, pismo je prevalilo isti put nazad iz Amerike'', izjavio je talijanski ministar kulture Dario Franceschini na ceremoniji u Rimu kako bi se obilježila primopredaja, zahvaljujući američkim vlastima na saradnji u vraćanju dragocijenog dokumenta.

Columbus je napisao originalno pismo po povratku u Europu, godinu dana nakon što se iskrcao u Ameriku misleći da se domogao Indije.

Pismo je pisano na španskom i adresirano je na španskog kralja Ferdinanda i kraljicu Isabellu, koji su finansirali putovanje.

Ono je nakon toga prevedeno na latinski, tada nazivan lingua franca, i njegovi primjerci distribuirani su širom Europe. Jedanaest primjeraka stvoreno je u 1493. a šest ostalih između 1494 i 1497.

Jedan od prvih primjeraka latinskog prevoda pisma pronađen je u Kongresnoj biblioteci nakon što je ukraden iz biblioteke Riccardiana u Firentzi i zamijenjeno je krivotvorinom, prenosi AFP.