Washington je osudio zračni napad u Jemenu na sprovod, za koji lokalni medicinski službenici tvrde da je ubio najmanje 155 ljudi.

"Sigurnosna suradnja SAD-a i Saudijske Arabije nije bjanko ček", rekao je Ned Price, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost. "Čak i dok pomažemo Saudijskoj Arabiji u zaštiti njenog teritorijalnog integriteta, imamo ozbiljne sumnje oko konflikta u Jemnu i načina na koji je vođen, i nastavit ćemo ih izražavati" prenosi Index.hr

SAD će preispitati svoju podršku koaliciji

Price je dodao da će SAD preispitati svoju podršku koaliciji koja se bori protiv pro-iranskih Huti pobunjenika i snaga lojalnih zbačenom predsjedniku Salehu:

"U svjetlu ovih i drugih nedavnih incidenata, započeli smo hitnu reviziju naše, već znatno smanjene, podrške koaliciji predvođenoj Saudijcima i pripremamo se prilagoditi našu podršku tako da bude bolje usklađena s američkim principima, vrijednostima i interesima, uključujući ostvarenje skorog i trajnog završetka tragičnog konflikta u Jemenu."

"Sramotan gubitak života civila"

Saudijci su u subotu negirali odgovornost za napad, tvrdeći da njihove snage imaju "jasne instrukcije da ne ciljaju naseljena područja te da izbjegavaju civile. Dodali su da će "hitno ispitati" izvještaje prema kojima su njihovi avioni izvršili napad, javlja Saudijska agencija za tisak.

Zračni udar pogodio je mnoštvo okupljeno na sprovodu ocu pobunjeničkog ministra obrane. Robert Mardini, regionalni ravnatelj Međunarodnog komiteta crvenog križa (ICRC), osudio je "sramotan gubitak života civila", javlja CNN.

SAD pod sve jačim pritiskom da prestanu s prodajom oružja Saudijskoj Arabiji

Koalicija Saudijske Arabije i još nekoliko arapskih država započela je vojnu kampanju u Jemenu u ožujku 2015. nakon što su pobunjeni Hutiji, šitijska manjina koja ima potporu Irana, zauzeli glavni Grad Sanu i potjerali međunarodno priznatu vladu koju vodi predsjednik Abdu Rabu Mansur Hadi.

U građanskom ratu koji je uskoro eskalirao Al Kaida i Isis također su zauzeli teritorij u Jemenu. U konfliktu je dosad poginulo 10 tisuća Jemenaca dok milijuni ljudi ovise o humanitarnoj pomoći. Još deset tisuća djece mlađe od pet godina umrlo je od bolesti izazvanih pothranjenošću. 370 tisuća Jemenaca ekstremno je pothranjeno.

Otkad su mirovni pregovori u Kuvajtu propali u kolovozu, koalicija je pojačala zračne napade, unatoč optužbama organizacija za ljudska prava da se radi o ratnim zločinima.

SAD su pod sve jačim pritiskom da prestanu s prodajom oružja Saudijskoj Arabiji. Američki senat odobrio je nedavno dogovorenu pošiljku u vrijednosti 1.15 milijardi $, unatoč inicijativi zastupnika iz obje stranke da se prodaja stopira.