Sjedinjenim Državama "nije cilj" promjena režima u Pyongyangu ni ubrzanje ujedinjenja Korejskog poluotoka, rekli su u ponedjeljak američki dužnosnici ministarstva obrane i vanjske politike.

Jim Mattis i Rex Tillerson rekli su u komentaru objavljenom u Wall Street Journalu da SAD "ne traži nikakvu izliku da bi razmjestio snage sjeverno od demilitarizirane zone (koja označava granicu između Sjeverne i Južne Koreje). Ne želimo učiniti sjevernokorejskom narodu ništa nažao jer je već puno propatio i ne treba ga poistovjećivati s neprijateljskim režimom u Pyongyangu", piše Hina.

Ova poruka odudara od prošlotjednih ratničkih izjava koje je Donald Trump dao nakon niza sjevernokorejskih provokacija, napose nakon ispitivanja dviju interkontinentalnih balističkih projektila. Nedavno postavljanje američkog proturaketnog štita (THAAD) u Južnoj Koreji nimalo se nije svidjelo Pekingu.

"Želi li Kina imati aktivniju ulogu u uspostavi mira i stabilnosti - od čega svi mi, a ponajprije Kina, imamo veliku korist - mora donijeti odluku da će diplomatski i trgovinski utjecati na Sjevernu Koreju", istaknula su dvojica dužnosnika.

Ravnatelj CIA-e Mike Pompeo je još u nedjelju izjavio da sukob sa Sjevernom Korejom "ne prijeti neposredno".