U nastavku suđenja za ratni zločin počinjen u Prozoru, svjedok Tužiteljstva BiH je kazao da je nakon akcije na Uzdol zatekao komandanta Envera Buzu, koji je optužen za ratni zločin, kako spava u komandi bataljuna.

Svjedok Fahrudin Nikšić je kazao da je po naredbi zajedno s još oko 60 vojnika iz 182. Fočanske brigade stavljen na raspolaganje Samostalnom bataljunu Prozor početkom kolovoza 1992.

„Došli smo u Dobro polje gdje je bila komanda bataljuna i gdje nas je primio komandant Enver Buza. Obavijestio nas je da se rasporedimo u tri čete u tri sela. (…) Nakon nekoliko dana ja sam postavljen za operativca“, ispričao je Nikšić, dodajući da mu je zadatak bio obilazak linija na području sela Here, Kute i Šćipe.

Na tom području, kako je rekao, ostaje do završetka akcije Uzdol, u rujnu 1993. Upitan kako zna za tu akciju, svjedok je kazao da je bio upoznat da se vrši šira operacija, te da je došao i Sefer Halilović, načelnik štaba Armije BiH koji je komandirao istom.

„Postrojeni smo i načelnik štaba je osobno govorio nekoliko dana prije akcije. Potom smo na sastanku od komandanta bataljuna saznali za pravce napada i dobili uputsva o djelovanju“, prisjetio se Nikšić.

On je kazao da je Buzi predlagao i druge pravce, ali da je „komandirova uvijek zadnja“ i da im je rečeno da će glavnina vojske ići na vojarnu kroz selo Uzdol, a njegova grupa u pravcu kote Gradina, gdje se nalazio protuavionski top.

„Krenuli smo u ranim jutarnjim satima. Jedna grupa je vjerovatno uočena i otvorena je paljba, tako da nismo bili u mogućnosti zauzeti svoje položaje. Na mom pravcu nije bilo pucanja, ali smo čuli borbu iz Uzdola“, kazao je svjedok.

Nikšić je rekao da je ubrzo došlo do povlačenja pripadnika Armije BiH nakon što je u Uzdol stigla pomoć iz Prozora. Usput je sreo neke od vojnika koji su bili u selu i povukli se, te je, kako je posvjedočio, saznao da je nastao pravi metež i panika i da je bilo mrtvih vojnika.

„Pitao sam gdje je komandant i rekli su mi da spava. Ja sam bio izrevoltiran neodgovornošću, ne zna se gdje su vojnici, nisu se svi povukli, treba ići u susret vojci. Tada sam bacio bombu pred njegovu prostoriju. Buza je izišao, ali nije mi znao objasniti šta se događa“, kazao je svjedok.

Nikšić je naveo da akcija nije uspjela, te da je bilo mrtvih vojnika, a kako je saznao iz medija i ubijenih civila.

Odgovarajući na pitanje Odbrane svjedok je kazao da misli da je glavnim pravcem napada komandirao Halilović, ali da on nije imao vezu s njim. Rekao je i da je vojarna u Uzdolu bila vojni cilj.

Za zločin počinjen u Uzdolu, Tužiteljstvo BiH je optužilo Envera Buzu, bivšeg komandanta Samostalnog bataljuna Prozor ABiH. Prema optužnici, pripadnici Samostalnog bataljuna su pod kontrolom optuženog u rujnu 1993. izvršili napad na stanovništvo sela Uzdol i zaselaka Križe, Zelenike i Raiči, te ubili 27 civila hrvatske nacionalnosti.

Druga svjedokinja, Dragica Ratkić, je kazala da je napad na Uzdol u kojem je živjela bio 14. rujna 1993., te da je tada ranjen njen suprug i ubijeni svekar Martin i svekrva Kata. Ona je navela da je tijala svekra i svekrve pronašla u podrumu kuće dan nakon napada.

„Svekru je bilo odsječeno uho“, istakla je svjedokinja.

Suđenje se nastavlja 24. listopada, piše Detektor.ba