''SDA se kao najveća stranka u skupštinskoj većini treba izjasniti i reći ostaje li i dalje pri tome da je njezin partner iz bošnjačkog bloka SBB ili netko drugi'', izjavila je za Oslobođenje Milica Marković zastupnica SNSD-a državnom parlamentu.

Kaže kako je očigledno da sa SBB-om stvari idu prilično teško i da se iz tog odnosa vide samo prolongiranja i traženje dodatnog vremena.

''Ja se bojim da će to tako potrajati i dalje, ako se ne razmisli što i kakva je alternativa tome - dakle, je li to neki drugi partner ili je konačno rješenje da Vijeće ministara funkcionira u krnjem sastavu dok se to ne dogodi. Mislim da se SDA treba što prije o tome oglasiti i reći što će se dalje činiti, jer ne može očekivati ni od drugih partnera da daju svoj puni doprinos, ako se to pitanje ne riješi, kao što se ne može očekivati ni od nas da budemo konstruktivna opozicija ako vidimo da ni sama vlast nije konstruktivna i da tolerira neke stvari koje nisu za toleriranje'', rekla je Marković.

Kaže kako su se zastupnici Kluba SNSD-a u Zastupničkom domu ''više puta pitali što se događa i zašto se ne predlaže kandidat za upražnjeno mjesto ministra i zamjenika'' u resprima prometa i obrane.

''Očigledno je da na zadnje dvije sjednice koje smo imali nitko ništa o tome nije spominjao. Razloge za to vjerojatno znaju članice aktualne vlasti na razini BiH - to su prije svega SDS, SDA i HDZBiH. Mislim da je dosta nepraktično i štetno da Vijeće ministara nije u punom kapacitetu i punom sastavu naročito sad u ovih dana i sljedećih tjedana kada će se sve aktivnosti morati još više zahuktati, s obzirom na postavljene rokove'', kaže marković.

Navodi kako smatra da je to šteta za institucije BiH, prije svega za Vijeće ministara, te da rezultati neće biti potpuni onakvi kakvi bi bili da je Vijeće ministara u punom kapacitetu.

''No, kažem ponovo, to je pitanje za predstavnike aktualne skupštinske većine, a ne za nas u opoziciji. U svakom slučaju, iako smo opozicija, želimo da institucije funkcioniraju u normalnom kapacitetu i normalnom sastavu'', rekla je, između ostalog, Marković.
Podsjećamo, SBB je izazvao i krizu u federalnom Parlamentu odlučivši kako neće na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH glasovati nego će ostati suzdržan.

No, SBB nije ispoštovao najavljenu odluku da će ostati suzdržan po svim točkama, prosvjedujući na taj način zbog pritvorenog predsjednika stranke, pa su tako pojedini zastupnici glasali protiv amandmana HDZ-a BiH - HNS-a na Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o provođenju kontrole zakonitosti prava iz oblasti braniteljsko – invalidske zaštite.

Na to je reagirao klub hrvatskih zastupnika.

''Dogovor da će zastupnici SBB-a bit suzdržani o svim točkama dnevnog reda ne fukncionira, ništa ne ide po dogovoru. U tome smo mi gubitnici'' kazao je predsjednik Kluba zastupnika predvođenih HDZ-om BiH Jozo Bagarić.

Odluku da će biti "suzdržani" o svim najavljenim točkama zastupnici SBB-a nisu ispoštovali i pilikom izjašnjavanja o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dugu, zaduživanju i garancijama FbiH. Određeni broj zastupnika SBB-a ga je podržao, a dio njih je bio suzdržan.