Građani Bosne i Hercegovine u neke zemlje mogu putovati s osobnom iskaznicom, a za većinu trebaju kod sebe imati i putovnicu, dok je za neke zemlje, uz putovnicu, potrebna i viza.

A znate li u koje zemlje građani BiH mogu ući bez putovnice, dakle s osobnom iskaznicom?

Putujete li u Srbiju i Crnu Goru, dovoljna vam je samo osobna iskaznica, piše Večernji list BiH.

Ne zaboravite, putovanje u Republiku Hrvatsku bilo je moguće s osobnom iskaznicom dok nije postala članica EU. Slična procedura još nije dogovorena s Makedonijom, a tu je otežavajuća okolnost što nam Makedonija nije susjedna zemlja. Također, državljani ovih država mogu ući u Bosnu i Hercegovinu s putnom ispravom ili s valjanom osobnom iskaznicom kojom se dokazuje identitet i državljanstvo - države članice Europske unije - države potpisnice Schengenskog sporazuma.

S bh. putovnicom može se putovati u 99 zemalja svijeta.

Ako niste znali, državljani BiH pri putovanju u zemlje članice EU i zemlje potpisnice Schengenskog sporazuma moraju posjedovati putnu ispravu koja vrijedi najmanje tri mjeseca od datuma namjeravanoga boravka u zemljama članicama EU ili potpisnicama Schengenskog sporazuma.

Osnovni razlog je to što bi se, ako imaju putovnicu koja istječe za jedan ili dva mjeseca ili još kraće, moglo dogoditi da u slobodnom viznom režimu bh. državljani otputuju u neku od zemalja EU i tamo ostanu dulje te ne obrate pozornost koliko im još vrijedi putovnica pa se tako zateknu s putovnicom koja ne vrijedi.

Za ostale zemlje potrebna je i viza.

Njemački putnici vlasnici su najjačih putovnica na svijetu i mogu posjetiti najviše zemalja, a da im ne treba viza, barem prema nedavno objavljenim novim podacima indeksa putovanja. Među 157 zemalja, Njemačka se tako našla na prvom mjestu.

Njemačku putovnicu slijede ona Švedske i Singapura, koje dijele drugo mjesto liste, prenosi Fokus. Treće mjesto dijele Ujedinjeno Kraljevstvo, Danska, Finska, Španjolska, Švicarska, Norveška i SAD. Na dnu liste nalazi se Afganistan. Stanovnici te ratom razorene azijske zemlje bez vize mogu samo u tri zemlje - Haiti, Mikroneziju i Svetog Vincenta i Grenadine.

Na pretposljednjem mjestu nalazi se pakistanska putovnica. Pri dnu su i Etiopija, Somalija, Sirija i Irak. Od naših susjeda, Slovenci sa svojom putovnicom mogu posjetiti 149 zemalja, Hrvati 143, Srbi 112, Makedonci 107 i Kosovari 41 zemlju.