Njemački ministar poljoprivrede Christian Schmidt je za televiziju ARD kazao da je slučaj kontaminiranosti jaja pesticidom koji nije dopušten u proizvodnji hrane za ljudsku konzumaciju zapravo kriminal.

"Riječ je o kriminalu, to je vrlo jasno", kazao je Schmidt ne objavivši pojedinosti o incidentu.

Trgovci povlače jaja iz prodaje

Prodavači u više europskih zemalja bili su prisiljeni povući s polica supermarketa milijune kontaminiranih jaja, a čini se da će se u Nizozemskoj morati usmrtiti milijuni kokoši.

Europska komisija je objavila da je o većoj količini kontaminiranih jaja doznala krajem srpnja kada je dobila službenu obavijest od Belgije, no još nije ustanovljeno je li ta zemlja prekršila ijedno pravilo s obzirom na to da informaciju nije objavila ranije.

Uporaba pesticida strogo zabranjena kod životinja namijenjenih prehrani

Skandalom je pogođeno 12 od 16 njemačkih saveznih država. Prije otprilike tjedan dana doznalo se da jaja s nizozemskih farmi sadrže visoku razinu fipronila, sastojka koji se koristi za uklanjanje buha, uši i krpelja sa životinja. Treba istaknuti da je njegova upotreba kod životinja koje su namijenjene ljudskoj prehrani strogo zabranjena.

Velika količina kontaminiranih jaja iz Nizozemske i Njemačke našla se i na policama trgovina u Švedskoj, Švicarskoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji. Svjetska zdravstvena organizacija fipronil u velikoj količini smatra umjereno toksičnim.