Izmjene Zakona o osobnoj iskaznici Republike Hrvatske predviđaju više novosti, a najvažnija za hrvatske državljane izvan Hrvatske, uključujući i one u BiH, je da će moći dobiti hrvatsku osobnu iskaznicu koja će im služiti i kao zamjena za putovnicu za prijelaz granice s velikim brojem zemalja.

Prema detaljima prijedloga zakona oko kojega je nedavno provedena i javna rasprava, a građani su elektroničkom poštom mogli dostaviti svoje prijedloge, hrvatskim državljanima koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj u osobnu iskaznicu će se upisivati podatak o njihovom prebivalištu u inozemstvu, prema podacima o prebivalištu ispisanim u javnoj ispravi koju im je izdalo nadležno tijelo države u kojoj imaju prijavljeno prebivalište ili odobren boravak. Toj kategoriji hrvatskih državljana hrvatska osobna iskaznica neće služiti kao dokaz njihova prebivališta.

Bez strožeg režima

Kada zakon stupi na snagu, osoba koja nema prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj zahtjev za izdavanje osobne iskaznice podnosit će bilo kojoj policijskoj upravi, odnosno policijskoj postaji koja mu je blizu i koja će izdavati ovaj dokument. Za izdavanje osobne iskaznice kao i do sada prilagat će se jedna fotografija propisane veličine koja vjerno prikazuje osobu koja podnosi zahtjev, bez pokrivala za glavu, te se daje na uvid ranije izdana osobna iskaznica ili druga javna isprava kojom se može provjeriti identitet podnositelja zahtjeva.

Večernji