BiH je, prema službenim podacima kojima barata Europska komisija, prošle godine ukupno napustilo i azil zatražilo 10.705 državljana BiH, a azil je odobren za 492 osobe ili za njih 4,6 posto.

Ostali su vraćeni natrag u BiH, piše Dnevni list navodeći kako će ministri unutarnjih poslova zemalja-članica Europske unije u ponedjeljak u Bruxellesu staviti BiH i ostale zemlje zapadnog Balkana na listu sigurnih zemalja čiji će se građani koji zatraže (lažni) azil u Uniji po hitnom postupku deportirati u zemlje iz kojih dolaze.

Ovaj usuglašeni prijedlog, navodi Dnevni list, dio je velikog plana kreiranja šire liste “sigurnih zemalja”.

Azil je odobren i za šest posto Kosovara, dok je od oko 31.000 zahtjeva građana Srbije azil odobren za samo dva posto podnositelja. Azil je odobren i za tri posto Crnogoraca od njih 1845 koliko ih je apliciralo te za 7,3 posto Albanaca od njih 16.825 podnositelja zahtjeva. Od 10.300 Makedonaca koliko ih je prošle godine tražilo azil u zemljama EU-a, on je odobren za njih manje od jedan posto.

''Ti postoci bi se uskoro mogli dramatično smanjiti budući da je svima u EU-u jasno kako se većinom radi o ekonomskim azilantima i da uglavnom nema govora o političkom progonu, organiziranoj torturi države, ozbiljnim kršenjima ljudskih prava…'', piše Dnevni list navodeći kako će se postoženim pravilima zemlje Balkana, od kojih su sve u procesu priključenja Europskoj uniji, prve će naći na “udaru”.

Naime, od početka ove godine više je građana otišlo s Balkana u neku od zemalja EU-a i zatražilo azil nego iz Sirije u kojoj bjesni rat!

Najviše ih je došlo s Kosova i to oko 48.900 u samo tri mjeseca, dok je istodobno azil zatražilo oko 29.100 Sirijaca.

Više od trećine zahtjeva za azil državljana BiH, Makedonije i Srbije odnosi se na osobe koje su ga već jednom ranije zatražile i kojima je taj zahtjev odbijen.

Više od 80 posto ih je azil zatražilo u Njemačkoj, a slijede Francuska i Švedska. Šanse za državljane balkanskih zemalja za dobivanje azila su ekstremno male. (bljesak.info)