Svjetsko tržište kapitala očekivano je reagiralo na dogovor o primirju u Ukrajini. Odnos eura i franka je znatno iznad 1.500, a dolar/franak na rubu je dugotrajnog prosjeka, nešto iznad 0.9300 s mogućim rastom, smatra John Hardy, rukovoditelj strategije za Forex u Saxo Bank.

Indeks 'Market Vectors Russia' u dolarima, za exchange-traded fondove (ETF) na ruskom tržištu kapitala, odmah je porastao za pet posto, a odnos dolara i rublje na dnevnom je minimumu od oko 64.570 nakon službene izjave. No, uzlet na ruskom financijskom tržištu bilježi se već neko vrijeme iako je gospodarstvo zemlje na niskim granama.

Stanje na ruskom tržištu kapitala je takvo da je rublja je od početka prosinca izgubila gotovo polovicu vrijednosti u odnosu na dolar, a od 1. prosinca do 5. veljače sirova nafta tipa Brent pala je sa 72 na 45 dolara za barel, s manjim oporavkom do sada.

Na rubu kolapsa

‘’Prema svim uobičajenim kriterijima rusko gospodarstvo je na rubu kolapsa, prvenstveno radi ekstremnog pada naftnog sektora nakon sankcija iz Europe i SAD-a, s pretpostavkom duboke recesije tijekom 2015. godine. No, iako je situacija u Rusija sve očajnija, proteklih je tjedana indeks Market Vectors Russia (RSX) denoniminiran u američkim dolarima porastao je za 16 posto dok je indeks MICEX denonimiran u rublji dobio 25 posto. S obzirom na postotke dobiti, u praćenju geoplitičkog stanja kroz prizmu financijskog tržišta postavlja se pitanje tko su dobitnici na tržištu kapitala te jesu li već ukalkulirali mirovni sporazum u Ukrajini u svoja ulaganja’’, komentira Michael S. McKenna, savjetnik iz Saxo Bank.

Investitori očekuju da će Rusija, Ukrajina i Europa već nekako pronaći zajednički jezik radi poboljšanja stanja, ali mjere ukidanja sankcija ipak još nisu uračunali u svoja predviđanja, komentiraju iz danske investicijske banke.

‘’Rusija je država nafte i sirova nafta tipa Brent oporavila se gotovo 30 posto u drugoj polovici siječnja i početkom veljače. S druge strane, tijekom prošle godine i u ranom početku 2015., iz Rusije je izašla ogromna količina kapitala, pa se investitorima sada već može početi paliti lampica 'oversold' ‘’, predviđa za Saxo Bank Nadia Kazakova, ruska stručnjakinja za naftu i plin.

Investitori već ulažu u primirje

S obzirom da je SAD znatno manje ekonomski povezana s Rusijom u odnosu na Njemačku i Francusku, sankcije prema Rusiji i ekonomska izolacija drugačije se gledaju u Washingtonu i Bruxellesu. S gotovo 70 posto uvoza energenata od čega je 25 posto iz Rusije, volatilnost u Rusiji nije nikako u interesu Berlina.

Investitori već ulažu u primirje, ostaje za vidjeti do koje razine s obzirom na diplomatske poteze koji su u tijeku, prenosi Index.hr.