Ruski Vrhovni sud u četvrtak je presudio da su Jehovini svjedoci ekstremistička organizacija i da svu svoju imovinu moraju predati državi, prenose ruske novinske agencije. Na ovaj način Rusija pokušava stati u kraj ovoj sekti opasnoj koja ozbiljno ugrožava slobodu pojedinca. Može li ruski primjer biti vodilja i za europske zemlje!?

Agencija Interfax prenosi izjavu Sergeja Čerepanova, predstavnika Jehovinih svjedoka, koji je istaknuo da će se ta religijska skupina žaliti na odluku Europskom sudu za ljudska prava.

Ruske vlasti su stavile nekoliko njihovih publikacija na listu zabranjene ekstremističke literature, a tužitelji su tu organizaciju prozvali da uništava obitelji, sije mržnju i prijeti životima.

Jehovini svjedoci su religiozna skupina sa sjedištem u Sjedinjenim Državama koja je poznata po propovijedima od vrata do vrata, odbijanjem vojne službe i transfuzije krvi. Organizacija se proširila diljem svijeta, te sad ima oko 8 milijuna aktivnih članova, prenosi jutarnji list.

Protiv nje su se vodili procesi u nekoliko država, većinom zbog njezinog pacifizma i odbijanja transfuzija, no Rusija je predvodnik onih koji ju prikazuju kao ekstremistički kult.

Dnevnik.ba