Stručnjaci Instituta za citologiju i genetiku, koji je sibirska podružnica Ruske akademije znanosti, razvili su novu metodu liječenja raka, baziranu na njihovom otkriću markera matičnih stanica raka te njihovih specifičnih svojstava. Njihovi eksperimenti na laboratorijskim miševima, pokazali su da je moguće zaustaviti rast stanica tumora uz pomoć DNK zajedno u paketu s kemoterapijskim lijekom.

Matične stanice koje iniciraju tumor imaju izrazita obilježja, rekla je za Siberian Times dr. Evgenia Dolgova, koja sudjeluje u studiji. Upravo ta osobina omogućuje ruskim znanstvenicima da pronađu te matične stanice unutar samog tumora.

Ruski znanstvenici su u DNK sondu ubrizgali specifičnu flourokromatsku boju, a stanice, koje su primile fragmente tog DNK, počele su svijetliti crveno u određenom spektru. To je ujedno pomoglo i u njihovom lociranju i identificiranju.

Sve je u vremenskom okviru

Tijekom eksperimenata, znanstvenici su otkrili da fragmenti ubrizgane obojane DNK koje hvataju matične stanice raka u sebe, nakon izlaganja tih matičnih stanica tumora kemoterapijskom lijeku ciklofosfamidu, može izazvati prestanak rada tih matičnih stanica. To zapravo znači da se tumor više ne može obnavljati, odnosno da odumire nakon određenog vremena.
"Karakterizirali smo terapijski režim koji dozvoljava 50 posto životinja koje imaju Krebs-2 tumor da budu u potpunosti izliječene, unatoč činjenici da je Krebs-2 generalno smatran visoko zloćudnim i u suštini neizlječivim tumorom. Naša analiza suzila je vremenski okvir u kojem je ta terapija učinkovita", piše u studiji, koja je objavljena u američkom znanstvenom časopisu Oncotarget.

100-postotni oporavak

Miševi izliječeni tom terapijom, naknadno su tijekom razmnožavanja dobili u potpunosti zdrav podmladak.

"Otkrili smo da te matične stanice tumora, koje ga i uzrokuju, treba ubiti u vrijeme oporavka nakon efekata specifičnih kemoterapijskih lijekova. U tom periodu, te su stanice osjetljive na terapeutski režim koji smo razvili. Kad je tumor lišen svojeg organizacijskog centra, imunološki sustav će eliminirati rezidualne lezije i doći će do punog oporavka", istaknuo je dr. Sergej Bogačev, šef Laboratorija za inducirane stanične procese na spomenutom institutu.

Njihov idući cilj su pokusi i na drugim vrstama tumora te razvoj dijagnostičke metode na bazi njihovog otkrića.