Hakerska grupacija prethodno nepoznata javnosti imena The Shadow Brokers objavila je da je ukrala vrijedno cyber oružje od The Equation Group, moćnog trgovca cyber oružjem za kojeg se vjeruje da djeluje u dosluhu ili unutar američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA), prenosi Boing Boing.

The Shadow Brokers određeni su dio oružja uz pomoć kojih se mogu iskorištavati slabosti sigurnosnih sustava objavili na internetu zajedno s otvorenim pismom u kojem nude ostatak alata po cijeni od jednog milijuna bitcoina (581 milijun dolara).

'Ako je ovo varka, počinitelji su se oko nje jako potrudili', rekao je za Motherboard istraživač sigurnost poznat kao The Grugq, a Claudio Guarnieri, nezavisni istraživač sigurnosti upoznat s hakerskom praksom špijunskih agencija sa Zapada, tvrdi da bi datoteke mogle pripadati NSA-u te tvrdi da su možda već bile korištene.

Stručnjaci za sigurnost koji su pogledali dostupne uzorke tvrde da djeluju napredno, spremno za upotrebu te da se čini kao da su povezani s prethodno poznatim alatima NSA-e koji su procurili u javnost. Međutim, njihova povezanost s The Equation Group nije potvrđena.

New York Times piše da je ovo curenje hakerskih alata duboko zabrinulo američke obavještajne agencije zbog mogućnosti da su njihove tajnovite metode otkrivene. Oni citiraju stručnjake koji tvrde da su uzorci koda autentični, ali dodaju da su alati koji su dospjeli u javnost ponešto zastarjeli. Prema tim stručnjacima, kod koji se našao u javnost sličan je ono koji se našao u proizvodima koje je Edward Snowden pustio u javnost kada prije tri godine.

Unatoč sličnosti, kod koji je pronađen u alatima koje su The Shadow Brokers pustili u javnost ne dolazi iz Snowdenove arhive jer su njegovu dokumentaciju uglavnom sačinjavale PowerPoint prezentacije i drugi dokumenti u kojima su se opisivali NSA programi.

Pojava NSA-ovog malwarea nagnala je i Snowdena da se oglasi putem Twittera. 'Hakiranje NSA nije bez presedana, no javna objava onoga što je ukradeno je', započeo je izlaganje Snowden.

Snowden je potom objasnio po kojem principu funkcionira hakerska djelatnost NSA, ali i kako radi njihova konkurencija diljem svijeta. Pojasnio je i hakersku praksu hakerske divizije unutar NSA, no istaknuo je da je i tom poslu moguća ljudska greška.

'Ne zna se zašto se ovaj napad dogodio, međutim smatram da je ipak riječ o diplomatskoj akciji, a ne špijunskoj. Dokazi i uobičajena praksa sugerira da su Rusi zaslužni za ovaj napad koji je najvjerojatnije rezultat eskalacije oko nedavnog hakiranja američke Demokratske stranke', rekao je Snowden.

'Ovo curenje je najvjerojatnije upozorenje da je netko u poziciji dokazati američku odgovornost za napade koji su inicirani s tog servera, a to bi moglo imati ozbiljne vanjskopolitičke posljedice. Pogotovo ako su mete hakiranja bili američki saveznici.'

Gotovo istovremeno, WikiLeaks je objavio da posjeduje sve datoteke te da će ih u budućnosti objaviti.

'Mislim da se radi o alatima iz Snowdenove ere', rekao je James A. Lewis, stručnjak iz Washingtona. 'Vjerojatno se radi o ruskim trikovima.'

NSA u utorak nije htio komentirati novonastalu situaciju.