Rusija ne traži sukob ni s kim, izjavio je predsjednik Vladimir Putin u svom redovnom godišnjem obraćanju iz Kremlja parlamentu i narodu.

- Za razliku od nekih stranih kolega koje smatraju Rusiju neprijateljem, mi ne tražimo - i nikada nismo tražili - neprijatelje. Trebaju nam prijatelji. Mi, međutim, nećemo dopustiti da se naškodi našim interesima - kazao je ruski čelnik, prenosi Fena

Dodao je kako je Rusija spremna s novom s novom američkom administracijom u borbi protiv terorizma.

Putin je ranije izjavio kako se nada boljim odnosima sa SAD-om kada novoizabrani predsjednik Donald Trump preuzme dužnost.

Pohvalio je hrabrost ruskog vojno osoblja koje se bori protiv pobunjeničkih grupa u Siriji, u podršci predsjedniku Basharu al-Assadu, izazivajući pljesak u dvorani Kremlja.

- Naravno da računam na zajedničke napore sa SAD-om u borbi protiv stvarne - a ne izmišljene - prijetnje, a to je međunarodni terorizam - kazao je.

Također je upozorio kako bi svaki pokušaj da se "ukine strateška ravnoteža" mogao biti globalno katastrofalan - u očiglednoj aluziji na rusko-američki nuklearni balans.

Američki i europski političari žestoko kritiziraju Rusiju zbog njene kampanje bombardiranja u Siriji, posebno u Alepu. Oni tvrde kako bi Rusija trebala snažnije napadati Islamsku državu umjesto da podržava snage predsjednika Bashara Assada, optužujući ga za teška kršenja ljudskih prava, prenosi BBC.a