Rusija je izrazila spremnost da posreduje u pregovorima s ciljem prevazilaženja krize između Saudijske Arabije i Irana.

Ruska novinska agencija RIA prenosi izjavu neimenovanog visokog dužnosnika ruskog Ministarstva vanjskih poslova koji ističe da Moskva ima izuzetno dobre odnose i sa Rijadom i sa Teheranom i da je spremna posredovati u rješavanju spora između te dvije zemlje.

„Vjeruju nam i Saudijska Arabija i Iran i mi smo spremni da posredujemo u rješenju njihovog problema ako je to potrebno. Ponuda za naše posredništvo je poslana davno i rusko Ministarstvo je predložilo susret dužnosnika dvije zemlje", kazao je dužnosnik, prenosi Anadolu Agency (AA).

Vlasti Saudijske Arabije su u subotu ujutro priopćile da su pogubile 47 osoba osuđenih za terorizam u toj zemlji, a među njima i tamošnjeg vjerskog vođu šiitske manjine Nimr al-Nimra. Iran je oštro osudio ovaj potez vlasti u Rijadu, a tijekom protesta istog dana u Teheranu je zapaljena saudijska ambasada, te napadnut i konzulat u Mashhadu.

Saudijska Arabija je zbog toga sinoć prekinula diplomatske odnose sa Iranom i dala rok od dva dana iranskim diplomatama da napuste tu zemlju. Slično su učinile i vlasti Bahreina i Sudana.