Rusija je potpuno spremna ukoliko je zapadne zemlje odluče isključiti s globalnog interneta, rekao je savjetnik predsjednika Rusije Vladimira Putina.

Moskva je već bila predmetom sankcija nametnutih od SAD-a zbog miješanja u predsjedničke izbore, a German Klimenko, Putinov savjetnik za internet je rekao da bi zapadne zemlje mogle pokušati prekinuti veze Rusije s globalnom računalnom mrežom.

Moskva se pripremila i na taj scenarij, rekao je u intervju u NTV koja je pod državnom kontrolom. Poručio je da Rusija već radila na posebnom ruskom segmentu interneta te da ima svoje pretraživače, društvene mreže i oglašavanje, prenosi agencija Reuters.

''Da, možete pritisnuti gumb i prekinuti veze s nekom državom. Ali, tehnički mi smo spremni i na to'', rekao je Klimenko. Rekao je da bi to moglo donijeti određene probleme obzirom da ima ruskih tvrtki koje čuvaju podatke izvan države iako postoji zakon po kojem to trebaju činiti samo u okviru države.

''Ako i proglase takav rat protiv nas, nema nikakvih dokaza da ne bismo mogli živjeti dobro i normalno'', dodao je Klimenko.