Danas je cijena nafte na svjetskom tržištu bila jedva iznad 30 dolara po barelu, a niska cijena nafte posebno pogađa Rusiju.

Cijena sirove nafte je na najnižem nivou u posljednjih 12 godina, a ruska nafta sa Urala već se prodaje po cijeni od 27,14 dolara po barelu.

Zbog toga ruske vlasti su već naredila da se naprave financijske projekcije šta će se desiti ako cijena nafte bude 25 dolara po barelu, 35 dolara po barelu te 45 dolara po barelu.

Igor Shuvalov, pri zamjenik ruskog premijera, rekao je da vlasti rade na različitim scenarijima.

Zbog trenutno niske cijene nafte, očekuje se da će ruski proračun ostati bez četiri milijarde dolara prihoda od nafte. Zbog toga se već radi na rebalansu proračuna koji predviđa mjere štednje za najmanje 10 posto.

No, vlasti se ne plaše čak ni većeg pada cijena pri čemu se spominje i cijena od 15 dolara po barelu. Ono čega se ruske vlasti plaše jest da cijena nafte ostane ovakva godinama.

Ekonomist Vladimir Nazarov kaže da, ako se već štedi, treba početi od vojske jer država ne može podnijeti da troši četiri poso BDP-a na vojsku.

Ruski proračun projiciran je tako da cijena nafte bude 50 dolara po barelu iako je već sada cijena upola niža. (prvi.tv)