Rusija je u četvrtak Vijeću sigurnosti UN-a uložila prigovor na osudu Sjeverne Koreje zbog najnovijeg lansiranja rakete jer se Moskva ne slaže s nacrtom izjave koju je VS-u predložio SAD i u kojoj stoji da se radi o interkontinentalnom balističkom projektilu (ICBM), doznaje se od diplomata.

Izjave Vijeća sigurnosti mora prihvatiti svih 15 članica, a ruska misija pri UN-u je potvrdila da je predložila izmjene američkom nacrtu rezolucije. Za sada se ne zna da li će SAD nastaviti pregovarati s Rusijom kako bi se u Vijeću postigao konsenzus oko rezolucije.

"Na temelju procjene našeg ministarstva obrane, ne možemo potvrditi da se taj projektil može klasificirati kao ICBM", priopćila je ruska misija u UN-u.

Moskva je uvjerena da je Sjeverna Koreja u utorak testirala balistički projektil srednjeg dometa. Američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley osudila je protivljenje Rusije da prizna da je Pjongjang lansirao ICBM i poručila da će joj "biti drago dati im obavještajne podatke kako bi, kao i ostatak svijeta, vidjeli da se radi o ICBM-u", prenosi Hina.

Lansiranje sjevernokorejskog interkontinentalnog balističkog projektila je u utorak potvrdio američki državni tajnik Rex Tillerson te odmah osudio "novu eskalaciju sjevernokorejske prijetnje". Sjeverna Koreja objavila je ranije tijekom tog dana da je prvi put uspješno testirala novorazvijeni interkontinentalni balistički projektil Hwasong-14 koji može nositi veliku i tešku nuklearnu bojevu glavu.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un, koji je osobno nadzirao lansiranje, poručio je da njegova zemlja posjeduje atomske i hidrogenske bombe te interkontinentalne balističke projektile i naglasio da neće pregovarati sa SAD-om dok Washington ne odustane od svoje neprijateljske politike prema njegovoj zemlji.

Sjevernokorejski državni mediji prenijeli su da je projektil letio 933 kilometara, postigavši visinu od 2802 kilometara, a let je trajao 39 minuta.