Američka diplomacija svojim je priznavanjem Jeruzalema kao prijestolnice Izraela pogoršala situaciju na Bliskom istoku, rekao je u petak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na konferenciji u Beču na marginama ministarskog sastanka Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS).
 
"Pitao sam američkog državnog tajnika Rexa Tillersona koja je logika iza ovog poteza koji se protivi zdravom razumu", istaknuo je ruski ministar.
 
Odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jeruzalem kao glavni grad Izraela izazvala je u četvrtak nove napetosti na Bliskom istoku - islamistički Hamas pozvao je na novi palestinski ustanak, libanonski Hezbollah zaziva "smrt Amerike", a irački ekstremisti tvrde da su američki vojnici sada postali "legitimna meta napada", prenijele su u četvrtak agencije.
 
"Očito je da su vojne vježbe provociranje Pjongjanga"

Lavrov se dotaknuo i pitanja Sjeverne Koreje, ustvrdivši da osuđuje njihov raketni program, no da je očito da su zajedničke vježbe Sjedinjenih Država i Južne Koreje provociranje Pjongjanga da nastavi s raketnim testovima.
 
SAD i Južna Koreja u ponedjeljak su započeli zajedničke zračne vježbe koje će simulirati napade na postrojenja Sjeverne Koreje za testiranja nuklearnih i balističkih raketa, prenio je u ponedjeljak New York Times. U vježbi sudjeluje oko 230 zrakoplova.