Moskva nije nikada razvijala, uključujući razdoblje bivšeg SSSR-a, programe kemijskog oružja novičok, koje se spominje u vezi s trovanjem bivšeg ruskog špijuna u Velikoj Britaniji, rekao je danas jedan visoki ruski diplomat.
 
"Nije postojao nikakav program razvoja kemijskog oružja pod nazivom novičok ni u vrijeme SSSR-a niti u Rusiji", rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Riabkov.
 
Prema njegovim riječima, Rusija je uz to prekinula sva istraživanja kemijskog oružja nakon ratifikacije Konvencije o zabrani kemijskog oružja i uništila sve njegove zalihe.
 
Novičok razvijen u 70-tim i 80-tim godinama
 
Nervni otrov novičok navodno su u najvećoj tajnosti razvili sovjetski znanstvenici 1970-ih i 1980-ih godina. Njegovo postojanje otkrio je jedan od njegovih očeva, Vil Mirzaianov (83), koji je danas u egzilu u SAD-u. Tada je prema vlastitom priznanju sudjelovao u tom tajnom vojnom programu u Državnom institutu za organsku kemiju i tehnologiju.

London optužuje Rusiju da je novičokom otrovala bivšeg dvostrukog špijuna Sergeja Skripala i njegovu kćer Juliju, koji su 4. ožujka smješteni u bolnicu u teškom stanju. Zbog toga je protjerao 23 ruska diplomata i zamrznuo bilateralne kontakte s Rusijom.
 
Danas sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost
 
Ruski predsjednik Vladimir Putin sazvao je danas sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost zbog tog slučaja.
 
"Izrazili su veliku zabrinutost zbog destruktivne i provokativne pozicije britanske strane", priopćio je Kremlj.
 
Sastanku su nazočili premijer Dmitrij Medvedev, ministar obrane Sergej Šojgu, ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, ravnatelji tajnih službi, predsjednici oba doma parlamenta i još nekoliko drugih visokih dužnosnika.