Ruski dužnosnici u četvrtak su imenovali devet medijskih organizacija čiji je sponzor američka vlada, a koje će vjerojatno biti proglašene "stranim agentima" po novom zakonu koji se trenutno nalazi u ubrzanoj parlamentarnoj proceduri kao odgovor na, kako kažu ruski dužnosnici, neprihvatljiv američki pritisak na ruske medije.

Ruski donji dom parlamenta u srijedu je usvojio zakon koji Moskvi dopušta da primora strane medije da vijesti koje prezentiraju Rusima označe kao rad "stranih agenata" i da otkriju izvore svog financiranja, podsjeća Reuters.

Rusko ministarstvo pravde je objavilo spisak devet medijskih kuća koje bi mogle biti pogođene ovim promjenama, te je iz ovog ministarstva rečeno da su pisali Glasu Amerike (VoA) i Radiju Slobodna Europa/Radio Liberty (RFE/RL), uz još sedam drugih ruskih ili medijskih kuća na lokalnom jeziku kojima upravlja RFE/RL. Jedna od ovih sedam organizacija prezentira vijesti na Krimu, jedna u Sibiru, a jedna u većinski muslimanskoj regiji Sjeverni Kavkaz. Jedna pokriva seoski dio Rusije, jedna je internet televizijski kanal, jedna pokriva većinski muslimanski Tatarstan, a jedna je novinski portal koji činjenično provjerava izjave ruskih dužnosnika.

''Dana 15. i 16. studenog 2017. godine, rusko ministarstvo pravde je poslalo pisma o mogućem proglašenju stranim agentima Glasu Amerike, Caucasus Reality, Crimea Reality, Siberia Reality i regionalnom projektu Idel Reality, TV kanalu Current Time, Radiju Slobodna Europa/Radio Liberty (RFE/RL), tatarsko-baškirskom servisu Radija Liberty i projektu Factograph'', navodi se u priopćenju ministarstva objavljenom na njihovoj web stranici, prenosi Xinhua. Ovaj zakon treba biti potvrđen u gornjem domu parlamenta, što će se najvjerojatnije dogoditi idući tjedan, te ga treba potpisati predsjednik Vladimir Putin, kako bi on stupio na snagu.