Rusija ima podatke da se planiraju nove provokacije u Siriji kojima je cilj ponovno okriviti Damask za korištenje kemijskog oružja, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin nakon susreta s predsjednikom Italije Sergio Mattarellom.

''Imamo informacije iz različitih izvora da se ove provokacije, ne mogu ih nazvati drugačije, pripremaju u drugim dijelovima Sirije, uključujući južna predgrađa Damaska gdje postoje planovi da se bace neke (kemijske, op.ur.) tvari i da se optuže službene sirijske vlasti'', rekao je Putin.

Ruski čelnik, kako prenosi agencija TASS, vjeruje kako podrškom američkim udarima u Siriji europske zemlje traže uspostavljanje odnosa s administracijom Dolanda Trumpa kojeg su kritizirale tijekom izborne kampanje.

Rekao je kako će Rusija imati strpljenja, ali da se nada i da će doći do pozitivnih pomaka u suradnji kad je u pitanju Sirija.

Njega pak američki napad na sirijsku bazu podsjeća na napade u Iraku 2003. godine koji su doveli do stvaranja Islamske države.

''Ovaj udar jako podsjeća na događanje iz 2003. godine kada su američki ptredstavnici u Vijeću sigurnosti UN-a predočili navodne dokaze o postojanju kemijskog oružja u Iraku'', rekao je Putin.
''Poslije toga, vojna kampanja počela je u Iraku tre je završila destrukcijom zemlje, rastom terorizma i pojavom Islamske države na međunarodnoj sceni. Isto se događa i sada'', rekao je predsjednik Rusije.

Dodao je kako smatra da se svaki incident treba istražiti te da se na osnovu rezultata istrage donesu odgovarajuće odluke.