Institut Stratfor objavio je prognozu za Balkan o razmjeria ruskog utjecaja i ističe da će se utjecaj Moskve i dalje širiti najturbulentnijim područjima Balkana. Navodi se da su takva područja Srbija, sa Kosovom, Crna Gora i Makedonija.

U analizi objavljenoj pod naslovom "Rusija udara u osinje gnijezdo na Balkanu", Stratfor tvrdi da će Moskva nastaviti koristiti podjele na Balkanu koji "predstavlja pozornicu za nadmetanje mnogih svjetskih sila".

Ovaj institut predviđa da će poticanjem tenzija u regiji, Kremlj izazvati niz kriznih situacija koje Zapad neće moći smiriti. Stratfor u analizi podsjeća na povijest Balkanskog poluotoka koja je, kako navodi, obilježena borbom najjačih svjetskih sila za utjecaj.

"Za vrijeme Jugoslavije utjecaj Rusije bio je neupitan, ali se raspadom zemlje 1991. godine, počeo smanjivati da bi danas imali situaciju u kojoj su balkanske zemlje uglavnom pod dominacijom Zapada. Međutim, kako se produbljuju podjele u Europskoj uniji i jača nesigurnost unutar NATO-a, Moskva svoj fokus opet okreće regiji Balkana", navodi se u analizi Stratforda, koju je objavio "Buisness insider".

Ukazuje se da rastuće tenzije u regiji ruskoj vladi pružaju povoljnu priliku za jačanje utjecaja. U posljednje dvije godine, prema Stratforu, raste utjecaj Rusije u Srbiji, koja želi osigurati članstvo u Europskoj uniji.

Posebno se to vidi na primjeru medija, i nevladinih organizacija koje su od svega nekoliko narasle na više od 100 od 2015. godine, navodi Stratfor pozivajući se na podatke Centra za euroatlantske studije u Beogradu. Takođe, ukazuje se, jačaju i vojne veze između dvije zemlje.

"Srbija će dobiti na poklon od Moskve šest borbenih aviona MIG-29 i desetine tenkova i borbenih vozila u narednom periodu", navodi se u analizi.

Kosovo, analizira Stratfor, koketira s idejom da svoje snage sigurnosti pretvori u pravu vojsku, što je dodatno pojačalo tenzije, pa su SAD i NATO zaprijetili da više neće štititi Kosovo ako do toga dođe.Vlasti u Prištini strahuju da zbog podjela u EU-u i nove administracije u Washingtonu, Zapad neće biti posvećen suverenosti Kosova pa bi Rusija mogla iskoristiti krizu između Srbije i Kosova.

"Moskva je trenutno pod optužbom da je to pokušala i u Crnoj Gori koja ju je optužila da stoji iza zavjere i pokušaja atentata na premijera Mila Đukanovića. Rusija je odbacila optužbe za zavjeru te je crnogorsku vladu optužila za namjerno ocrnjivanje. No, novi izbori 2018. godini mogli bi dati Rusiji novu šansu da posije sjeme razdora u krhkoj vladi Crne Gore", stoji dalje u analizi.

Referendum o nezavisnosti Republike Srpske, koji predsjednik Milorad Dodik namjerava raspisati naredne godine, takođe može povećati šanse Moskve da ojača svoj utjecaj na tom prostoru.

"Sam Dodik ne krije svoju povezanost s Kremljom", navodi se.I Makedonija je, kako se navodi, na udaru ruske kampanje dezinformiranja.

"Ruski ministar vanjksih poslova optužio je EU i SAD da podržavaju separatističke pokrete albanske manjine koja čini 25 posto makedonskog stanovništva u 'cilju stvaranja velike Albanije'".

Ankete, međutim, pokazuju da bi se većina Makedonaca za pomoć prije okrenula Rusiji nego Zapadu. Stratfor tvrdi da nisu sve zemlje u regiji prihvatile ruski utjecaj, a kao primjer se navodi Hrvatska, koja je članica EU-a i NATO-a. Hrvatska se, kako se navodi, aktivno borila da spriječi Rusiju i utjecaj njenih medija na svoju zemlju.

"Isti je slučaj i s Albanijom koja je takođe u NATO-u", navodi se u analizi.

Ruska vlada, čini se, ne gaji iluzije da će pridobiti balkanske zemlje na svoju stranu, ali ona balkansku regiju vidi kao košnicu koju može uzdrmati i stvoriti krizu koju EU i NATO ne bi mogli obuzdati, navodi se u analizi agencije Stratfor, prenosi Tanjug.