Rusija je porinula svoju dosad najjaču i najnapredniju nuklearnu podmornicu, baš u vrijeme kad je službena Moskva proglasila da je povratila svoju hladnoratovsku pomorsku dominaciju.

Takozvani Projekt 885 (08850), odnosno višenamjenska nuklearna podmornica Kazan, klase Jasen i četvrte generacije, gradila se još od 2009. godine u brodogradilištu Svemaš, u ruskom gradu Severodvinsku, prenosi ruska novinska agencija TASS. Podmornica Kazan službeno je porinuta prošlog petka, a šampanjac uz koji je porinuta, pripadnici ruske mornaričke elite nisu popili samo zbog te činjenice, već i zbog povratka jedne ere.

"Prošle godine smo djelovali na razini kakva nije viđena u postsovjetskoj eri, u terminima sati provedenih na moru. Ruska podmornička flota prošle je godine provela više od 3000 dana na moru. To je sjajna brojka", istaknuo je šef ruske mornarice, admiral Vladimir Koroljev, prenosi Newsweek.

Podmornica Kazan, klase Jasen, može ponijeti do osam krstarećih projektila tipa Kalibr, koji pak mogu nositi standardnu ili nuklearnu bojevu glavu težine 450 kilograma do 2400 kilometara prema ciljevima na kopnu, do 656 kilometara prema ciljevima na moru i do 48 kilometara do drugih podmornica.

Ista podmornica može ponijeti i jednak broj supersoničnih protubrodskih krstarećih raketa tipa Onix, koje mogu ciljati brodove udaljene i do 592 kilometra. Povrh toga, Kazan može nositi i do 300 torpeda.
 

Nova podmornica i njezin zapovjednik, kapetan Alexander Beketov, postat će dio napredne ruske podmorničke flote, koja je raspoređena diljem svijeta. Sila je to koja će predstavljati značajnu prijetnju SAD-u i drugim članicama NATO saveza.

Američki stručnjaci i sami uviđaju značaj te podmornice za rusku flotu. "To je vjerojatno najbolja nuklearna podmornica na moru i u posjedu potencijalnog protivnika", zaključio je Michael Kofman, stručnjak za ruska vojna pitanja iz Centra za pomorske analize u Arlingtonu.

Kazan i druge nuklearne podmornice u razvoju u Rusiji, dio su tekuće inicijative, vrijedne 650 milijardi dolara, kojom se želi modernizirati rusko konvencionalno i nuklearno naoružanje do 2020. godine. Rusija inače ima najveći nuklearni arsenal na svijetu.

Sve to događa se u jeku sve napetijih odnosa između NATO saveza i Rusije, koji se međusobno optužuju za čitav niz prekršaja - od povrede teritorija suverenih članica Eu od strane Rusije, do gomilanja vojne sile NATO saveza na samoj ruskoj granici.