Vojna intervencija saveznika sirijskog predsjednika Bašara al-Asada pred novom je fazom. Nakon intenzivnog bombardiranja ruskog ratnog zrakoplovstva, koje je svoje napade koncentriralo na Asadove protivnike izvan ISIS-a, u pripremi je velika kopnena ofenziva kojom će sirijska vojska, uz nastavak ruske podrške iz zraka, ali i zajedno s iranskim vojnicima te pripadnicima Hezbolaha, pokušati nadjačati militante iz dijelova najvećeg sirijskog grada Alepa.

Kako piše agencija Reuters, koja se poziva na dvojicu neimenovanih visokih dužnosnika iz regije, ovo bi bio novi krak ofenzive koja je nedavno već krenula u provinciji Hami. U tu je svrhu, otkrivaju Reutersu dužnosnici, u Siriju stiglo više tisuća iranskih vojnika.

Ova će ofenziva, ocjenjuje agencija, vjerojatno dodatno razjariti službenu Ankaru, koja je dosad aktivno pomagala razne militantne grupacije u borbi za zbacivanje Asadova režima s vlasti, a izrazila je i duboku zabrinutost zbog ruskih vojnih udara. Tu zabrinutost dijele i turski saveznici u NATO-u, pogotovo nakon dvaju incidenata u kojima su ruske vojne letjelice upale u turski zračni prostor.

U samom Alepu, nekoć velikom trgovačkom središtu, a danas golemoj ruini, mjesecima je vladao status quo. Istočne dijelove grada kontrolirali su Asadovi protivnici, uglavnom militanti povezani s al-Qaidom, a zapadne dijelove same Asadove snage, koje su na protivnički tabor povremeno bacale bombe iz aviona, ali unatoč čestim uličnim bitkama, dvije su strane općenito ostale ukopane oko istih linija razgraničenja.

Nedavno je u ofenzivu prema Alepu krenula Islamska država, koja je proteklog vikenda, osokoljena ruskim udarima na Asadove, a ujedno i svoje protivnike, osvojila nekoliko sela sjeverno od grada, a u jednom se trenutku približila na samo dva kilometra od gradskog središta. Na području prodora ISIS-a djeluju militanti koje financiraju Zapad i Turska, a upravo su ondje snage koalicije predvođene SAD-om planirale zadati značajniji udarac ISIS-u.

'Pripreme za veliku bitku na tom području su u tijeku. Na djelu je velika mobilizacija sirijske vojske, elitnih boraca Hezbolaha i tisuća Iranaca koji su stigli u proteklih nekoliko dana', izjavio je jedan neimenovani visoki dužnosnik za Reuters.

Drugi visoki dužnosnik, za kojeg agencija navodi da je blizak sirijskim vlastima, izjavio je da je donesena odluka da se krene u bitku za Alep. 'Više nije tajna da su tisuće Iranaca u Siriji i njihova je uloga ovdje ključna', kazao je dužnosnik.

Oba su dužnosnika Reutersu kazala da će napad početi 'uskoro'.

Iran je dosad javno priznavao da je u Siriju slao isključivo svoje ljude u funkciji vojnih savjetnika, odbijajući tvrdnje da se vojnici te države bore na samom ratištu. Prošlog je tjedna Teheran objavio da je na području Alepa likvidiran jedan od savjetnika, vrlo utjecajni general Revolucionarne garde Hossein Hamedani.