Radi učinkovitije borbe protiv terorizma i organiziranog kriminala Republika Srpska će u narednom razdoblju uvesti rezervni sastav policije, rekao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i RS večeras na Mrakovici, nakon sastanka rukovodstava SNSD-a, DNS-a i SP.

On je kazao da će se s tim u vezi krenuti u izmjene zakona u toj oblasti, a pozvao je sve razine vlasti na jaču suaradnju u borbi protiv terorizma u BiH.

Potvrđen je i zajednički nastup vladajuće koalicije u Republici Srpskoj i na predstojećim lokalnim izborima, odnosno zajednički kandidat za gradonačelnike i načelnike općina te pojedinačne odborničke liste.

Ocijenjeno je i da RS i BiH nemaju kapacitet za primanje izbjeglica, te je ponovljeno da Sud i Tužiteljstvo BiH nisu u skladu s Ustavom i da RS ne prihvaća rad takvih institucija, te poziva opoziciju da surađuje na tome, a ostalo se i pri raspisivanju Referenduma o Danu RS.

Koalicija smatra i da se rezultati popisa trebaju što prije objaviti, kao i da se rezidentni stanovnik definira kao onaj tko je živio u BiH godinu prije popisa i tko može dokazati da će živjeti godinu poslije provođenja popisa.

Ocijenjeno je i da je nelikvidnost u RS jedna od otežavajućih okolnosti, kao i da će se se inzistirati na poboljšanju rada javnih poduzeća.

Sastanku je prisustvovao i Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske, ali je rekao medijima da nije došao podržati koaliciju, da ostaje u opoziciji, ali da podržava strateške projekte koji su bitni za RS.

Kad je riječ o pripremama za predstojeće lokalne izbore, stranke članice Saveza za promjene su danas u Banja Luci istaknuli da će također imati zajedničkog kandidata za gradonačelnika Banja Luke, te da će isti model biti primijenjen i na teritoriji cijele RS.

Naime, Predrag Vulin, predsjednik Gradskog odbora SDS-a, Dragan Talić predsjednik Gradskog odbora NDP-a i Zoran Talić, predsjednik Gradskog odbora PDP-a su pojasnili da su donijeli odluku da će podržati zajedničkog kandidata, mada još nije bilo govora o konkretnim imenima i strankama, pišu Nezavisne.

Dodali su i da će svaka od stranaka na izbore izaći sa samostalnim odborničkim listama.

U međuvremenu, nastavlja se stranačko "pretrčavanje" iz bloka u blok, pa se tako danas bijeljinski SDS pohvalio da su im prebjegli pojedini članovi DNS-a.

Kako je priopćeno iz SDS-a, stranci je pristupio dosadašnji odbornik DNS-a Drago Stajić.

"Pored njega, SDS je u svoje članstvo primila i, do danas, istaknute članove DNS-a Vlajka Lukića, Milorada Zekića, Dragana Mirića i Zorana Ikonića", priopćili su iz SDS-a. Cvijetin Nikić, potpredsjednik SNS RS, je rekao da će Gradski odbor stranke u Bijeljini podržati na lokalnim izborima u listopadu kandidata Pokreta "Uspješna Srpska" Zlatka Maksimovića za gradonačelnika Bijeljine.