Robert Mugabe podnio je ostavku na položaj predsjednika Zimbabvea u utorak nakon 37 godina na vlasti, dok je parlament započeo s postupkom njegovog opoziva.

"Moja odluka da dobrovoljno podnesem ostavku proizilazi iz moje brige za dobrobit naroda Zimbabvea i moje želje za bezbolnom, nenasilnom tranzicijom vlasti", navodi Mugabe u pismu koje je pročitano u parlamentu, izazivajući uzvike radosti i ples prisutnih.

Automobili su počeli trubiti sirenama na ulicama dok se vijest širila poput požara prijestonicom Harareom.

Mugabe, koji je bio najstariji šef države s 93 godine života, izjavio je da se trebaju pokrenuti procedure za uvođenje novog čelništva.

Mugabeova ostavka prekinula je proces opoziva koji je inicirala vladajuća stranka ZANU- PF nakon što je njen Središnji komitet glasovao da smjeni svrgnutog predsjednika s čela stranke i izabere nedavno smjenjenog potpredsjednika Emmersona Mnangagwu za njegovog nasijednika, u potezu koji bi eventualno mogao dovesti do toga da Mnangagwa postane šef države.

Trenutno je Mnangagwa u egzilu i godinama je služio kao realizator Mugabeovih naređenja, s reputacijom popustljivog i nemilsrdnog i nimalo popularnog političara, prenosi Associated Press.