Nakon bitcoina, litecoina i ethereuma, došao je red i na ripple. Vrijednost te digitalne valute posljednjih tjedana raste, pa je ona danas druga najvrjednija kriptovaluta, prenosi CNN.

Ta relativno nepoznata kriptovaluta, poznata i pod nazivom XRP, sada vrijedi oko 2,60 američkih dolara, a tržišna kapitalizacija joj premašuje 100 milijardi dolara. Početkom prosinca ripple je vrijedio samo 25 centi.

Kriptovaluta s potporom banaka

Bitcoin je još uvijek znatno skuplji: u utorak ga se moglo kupiti za oko 15.000 dolara, a tržišna kapitalizacija mu je iznad 250 milijardi dolara.

Ripple, za razliku od bitcoina, kontrolira jedna tvrtka, kalifornijski Ripple. Prema izvješćima, sadašnji i bivši rukovoditelji Ripplea preko noći su zahvaljujući uspjehu ripplea postali milijarderi.

Ripple je u promet pušten 2012. godine kako bi se olakšale svjetske financijske transakcije. Za razliku od drugih kriptovaluta, Ripple je povezan s legitimnim bankama. Ripple koriste Santander (SANPRA), Američka banka (BAC) i UBS.

Rippleovu tehnologiju u posljednjih nekoliko tjedana usvojile su i tvrtke za financijske usluge iz Japana i Južne Koreje, zbog čega je također dobio na vrijednosti.

Potencijal za inflaciju

Prema ulagaču Stephenu Powagi iz tvrtke Blockchain Momentum, ripple i slične valute ulagačima su privlačne zbog svoje niske cijene.

Za razliku od bitcoina, ripple ne stvaraju korisnici ''kopanjem'', nego potpunu kontrolu nad njim ima tvrtka.

Na početku je stvoreno 100 milijardi rippleova, a u optjecaju ih je trenutno 38 milijardi. Upraviteljska tvrtka može izdati do jedne milijarde novčanica mjesečno, što bi, prema Powagi, moglo prezasititi tržište.

Ako tvrtka odluči krenuti tim tempom, količina ripplea udvostručit će se u sljedeće četiri godine, upozorava Powaga.

"Neki od novijih sudionika na tržištu ne uzimaju u potpunosti u obzir potencijal za inflaciju" kaže Powaga.

Tehnologija blockchaina

Prema Rippleu, prekogranična plaćanja za koja su bitcoinu potrebni sati, a tradicionalnim oblicima plaćanja dani, ripple rješava u sekundama.

Slično bitcoinu, platna mreža ripplea, RippleNet, također koristi tehnologiju blockchaina.
Blockchain je javan popis koji sadrži podatke o svakoj transakciji. Transakcije se dodaju u "blokove", to jest djeliće koda koji stvaraju lanac. Popis bilježi svaku transakciju, piše CNN.