Saudijska Arabija priprema spektakularan doček za američkog predsjednika Donalda Trumpa koji svoju prvu međunarodnu turneju počinje iz Rijada, a nastavlja u Tel Avivu, Vatikanu, Bruxellesu i Siciliji gdje će sudjelovati na summitu čelnika najrazvijenijih država svijeta.

Službeni Rijad, kako pišu britanski mediji, dočekuje Trumpa raširenih ruku, unatoč kritikama kojima je izložen u svojoj domovini, s nadom kako će odnosi dviju država, koji su zahladili tijekom Obaminih mandata, ponovno živnuti.

Saudijski dužnosnici vesele se što će biti prva postaja premijerne vanjskopolitičke turneje američkog predsjednika.

Inače, Trump očekuje kako će svjetska turneja skrenuti pozornost s problema na domaćem planu i potvrditi položaj Sjedinjenih Američkih Država kao vodeće svjetske sile.

Očekuje se kako će Trump u Rijadu govoriti o islamu, a potom odlazi u Jeruzalem i Rim, središta drugih dviju glavnih monoteističkih religija. Tek nakon toga na Trumpovom popisu aktivnosti naći će se NATO i summit G7.

Saudijsko rukovodstvo očekuje i potpisivanje jednog od najvećih sporazuma o isporuci oružja između SAD-a i Kraljevine, te objavljivanje planova da se uspostavi, uz podršku SAD, neka vrsta „Arapskog NATO saveza" uz saudijsko čelništvo, piše "Guardian".

U središtu budućih razgovora, a  i Trumpovog govora bit će borba protiv ekstremističkih ideologija. Saudijci smatraju kako jačanje veza SAD i Kraljevine može biti ključno u toj borbi, budući da je ta država često na meti optužbi kako „izvozi" opasnu i radikalnu ideologiju.

Trump, istodobno, traži poboljšanje odnosa s cijelim muslimanskim svijetom, koji su narušeni njegovim izjavama u izbornoj kampanji.

Ulice Rijada okićene su američkim i saudijskim zastavama, a saudijski Kralj Salman okupit će čelnike 50 arapskih i muslimanskih država na posebnom sastanku s američkim predsjednikom.