Djelatnici Javne ustanove Centar za socijalni rad Prozor-Rama u prethodnom periodu proveli su istraživanje utjecaja društvenih medija na mlade u našoj općini. Istraživanje je provedeno na veoma reprezentativnom uzorku od preko dvije stotine učenika, točnije 214 učenika svih osnovnih škola u općini Prozor-Rama.

Utvrđeno je da djeca u najvećoj mjeri internet koriste zbog nedovoljno i nekvalitetno iskorištenog slobodnog vremena te zbog radoznalosti. Među razlozima zbog kojih koriste internet, učenici su između ostalog naveli i lakše rješavanje školskih obaveza, komunikaciju i igru s prijateljima.

Učenici su naglasili da se maltretiranje na društvenim mrežama najčešće vrši komentarima koji nisu lijepi, zatim putem uvredljivih poruka, psovanjem, vrijeđanjem…

Istraživanje je pokazalo da učenici u prosjeku provedu na internetu jedan i pol do 2 sata dnevno, što nije zabrinjavajuće.

Pomalo zabrinjavajući podatak je da skoro 50% učenika ima jednu vrstu potrebe, odnosno ovisnosti o internetu, tako da je preporuka roditeljima da tu potrebu što više suzbiju ograničavanjem korištenja interneta  djeci na maksimalno 2 sata dnevno te da vode računa o sadržajima koje djeca koriste.

U Galeriji možete pogledati grafove