Ustavni sud Bosne i Hercegovine danas će na 99. plenarnoj sjednici razmatrati zahtjev Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) o ''9. januaru kao Danu RS-a'', odnosno svoju Odluku iz studenog 2015. godine, kojom je utvrđena neustavnost odredbe Zakona o praznicima manjeg bosanskohercegovačkog entiteta.

Sud BiH je 26. studenog  prošle godine 9. januar kao Dan RS-a proglasio neustavnim.

Prema riječima mnogih političara, posebnih onih iz RS-a, današnja odluka Suda BiH mogla bi biti ključna za Republiku Srpsku, s obzirom da od nje zavisi i održavanje najavljenog referenduma.

Član Predsjedništva BiH iz RS-a Mladen Ivanić jučer je izjavio da ako Ustavni sud odbije prigovor NSRS, može se očekivati neviđeno pogoršanje prilika.

S druge strane, lider Narodne demokratske partije Dragan Čavić je pozvao sve aktere na političkoj sceni BiH da se suzdrže od suvišnih kvalifikacija, a na Ustavni sud je apelirao da donese odluku koja će biti pravno, a ne politički utemeljena i motivirana.

"Želim da niko 25. rujan ne smatra danom kada će biti RS-a ili BiH – bit će i jednog i drugog!", kazao je Čavić.

Predsjednica Vlade RS-a Željka Cvijanović izjavila je jučer da svi politički subjekti, koji su u Narodnoj skupštini RS-a dali punu podršku održavanju referenduma moraju ostati privrženi ideji o njegovom održavanju.

Na dnevnom redu sjednice naći će se i Zahtjev za ocjenu ustavnosti Odluke o raspisivanju republičkog referenduma. Ova točka se odnosi na više zahtjeva za rješavanje "ustavnog spora" između države BiH i entiteta RS, koje su u međuvremenu Ustavnom sudu BiH uputili ovlašteni podnositelji.

Podsjećamo, Ustavni sud BiH proglasio je Dan RS-a neustavnim, nakon čega su dužnosnici  iz tog bh. entiteta u Narodnoj skuptšini donijeli odluku o održavanju referenduma o Danu Republike 25. rujna.

Referendumom će se, od građana, tražiti da se izjasne o tome treba li  9. januar  obilježavati i proslavljati kao Dan RS-a.