Cijene roaminga u zemljama regije bit će smanjene 30. lipnja ove godine, kada će i službeno početi primjena Sporazuma o snižavanju cijena roaminga. Shodno Sporazumu, građani Crne Gore, Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine će razgovore u roamingu plaćati do 70 posto jeftinije, prenosi Anadolu Agency.

Slanje SMS poruka u roamingu bit će upola jeftinije za četiri zemlje regije, dok će cijena prenosa podataka, odnosno korištenja interneta, biti devet puta niža.

Vlade Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije su u rujnu 2014. godine u Budvi potpisale sporazum o smanjenju cijene roaminga, po uzoru na zemlje Europske unije. Dokument predviđa postepeno ukidanje tarife za roaming.

Crna Gora, Srbija, BiH i Makedonija su se sporazumom obavezale da maksimalne cijene roaminga, telefoniranja, slanja poruka i prijenosa podataka u mreži mobilne telefoniije u inozemstvu budu na razini cijena u zemljama EU-a.

Direktor Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost Crne Gore (EKIP) Zoran Sekulić kazao je u razgovoru za Anadolu Agency da su sva regulatorna tijela iz država potpisnica Sporazuma o snižavanju cijena roaminga donijela istovjetne odluke.

„U pitanju je sniženje cijena, i one će se dobro približiti cijenama u unutarnjem prometu. One će biti primijenjene krajem lipnja 2015.godine. Roaming kao kategorija mora postojati, čak i da se izjednače cijene kao u unutarnjem prometu. Mora postojati obračun između operatora u različitim zemljama, s obzirom na to da se promet ne odvija u okviru jedne mreže", kazao je Sekulić.

Tako će odlazni pozivi u roamingu koštati 0,29 eura, umjesto sadašnjih 0,62 eura, dok će cijena dolaznih poziva biti smanjena sa 33 na osam centi. Slanje SMS poruka, umjesto trenutnih 19, koštat će devet centi, dok će najveća ušteda biti ostvarena pri korištenju interneta, pa će prijenos jednog megabita podataka biti 70 centi, za razliku od sadašnjih 6,88 eura.

Crnogorski mobilni operateri tražili su od EKIP-a da se primjena Sporazuma o snižavanju cijena roaminga odloži. Zoran Sekulić ističe da je takav prijedlog odbijen.

„Imamo podatak da operateri iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Makedonije nisu podnosili žalbe upravnim sudovima u ovim zemljama, što znači da su odluke pravosnažne i izvršne. Protiv odluke o početku primjene Sporazuma o snižavanju cijena rosminga, sva tri operatera u Crnoj Gori su podnijela tužbu, a također su od Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP), kao i od upravnog suda tražile da se odloži primjena ovih odluka. EKIP je odbio takav zahtjev, a isto je učinio i Upravni sud. Nema razloga da odluka ne bude primijenjena krajem lipnja", kazao je Sekulić.

Pojeftinjenje roaming tarifa za zemlje regije planirano je da se odvija u razdoblju od tri godine. Nakon snižavanja cijena u lipnju ove godine, novo pojeftinjenje roaming tarifa za četiri zemlje regije bit će 30. lipnja 2016. godine, kada će maloprodajna cijena odlaznih poziva bez PDV-a biti smanjena 17,24 posto, dolaznih poziva 12,5 posto, SMS poruka 11,11 posto, dok će maloprodajna cijena prenosa podataka biti niža za 35,72 posto.

Godinu kasnije, u lipnju 2017, uslijediće posljednje snižavanje cijena roaming usluga mobilnih operatera u Crnoj Gori. Prema propisanim cijenama za 2017. godinu, dolazni pozivi koštat će 19 centi, odlazni pet centi, SMS poruke šest centi, a prijenos podataka 20 centi.

Dogovorenom dinamikom cijene roaming usluga u regijiza tri godine će se svesti na nivo koji je određen direktivom Europske komisije, na šta su se zemlje regije obavezale potpisivanjem međudržavnog sporazuma 29. rujna 2014. godine u Budvi.