Rusija je i službeno krenula u borbu protiv militanata Islamske države. U nedavnim izvješćima sirijske državne televizije te brojnim drugim informativnim kućama, ruske su se postrojbe zajedno sa snagama predsjednika Bašara al-Asada aktivno uključile u ratovanje protiv terorista.

Video snimke pokazuju ruska oklopna vozila u akciji u Latakiji. Navodno se može čuti kako vojnici pričaju ruski.

Kao dodatna potvrda ruskog djelovanja je i Twitter profil povezan s Jabhat al-Nusrom, sirijskom granom Al Kaide, koji je objavio fotografije ruskih zrakoplova i bespilotnih letjelica na nebu iznad Idliba.
 

Uz to, ruski su brodovi fotografirani kako se kroz Bospor kreću južno noseći velike količine vojne opreme.

Iako svjetska javnost smatra kako su ruski vojni savjetnici već neko vrijeme u Siriji, ukoliko fotografije i snimke budu potvrđene, ovo će biti prvi put da je ruska vojska na prvoj liniji bojišnice.

Moguće se da su Rusi na prilozima sirijske televizije zapravo plaćenici, čime bi se Kremlj distancirao od snaga na terenu.

Neimenovani aktivist povezan sa sirijskim pobunjenicima kazao je za The Times:
 
- Rusi su ovdje već neko vrijeme. Još je više ruskih dužnosnika došlo u Slunfeh posljednjih tjedana. Ne znam koliko, ali mogu sigurno reći da je riječ o ruskim snagama.

Rusija također pomaže Siriji odgađajući pokretanje međunarodne istrage o korištenju kemijskog oružja u borbama prorežimskih snaga predsjednika al-Asada protiv pobunjenika.